Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Na IE nie wykrywa HTML5 na formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PROGer
Panie, Panowie,

Mam zagwostkę z HTML5 pomiędzy IE i FF. Jest taki formularz:

1. <form action="test.php" method="post" name="szukaj">
  2. <input name=function value="give_new_pass" type=hidden>
  3. <input type="password" id="oldpass" name="oldpass" maxLength="16" placeholder='Hasło obecnie zalogowanego użytkownika:' required><br/><br/>
  4. <input type="text" id="user" name="currentuser" maxLength="16" placeholder='Nazwa użytkownika któremu zmieniamy hasło:' required><br/><br/>
  5. <input type="password" id="newpass" name="newpass1" maxLength="16" placeholder='Nowe hasło:' required><br/><br/>
  6. <input type="password" id="confirmpass" name="newpass2" maxLength="16" placeholder='Powtórz nowe hasło:' required>
  7. <div id="lower">
  8. <input type="submit" value="ZMIEŃ">
  9. </div>
  10. </form>

Pod FF formularz wyświetla sie ładnie, w polach ma znaki wpisane w placeholdery, działa również required. Na IE wręcz przeciwnie. Nie wiem jaki może być tego powód?
Comandeer
A jaka wersja IE? Do wersji 8 IE nie wspierał takich rzeczy

BTW to, że używasz [placeholder] nie zwalnia Cię z obowiązku używania label, o czym wspomina nawet specka:
Cytat("http://www.w3.org/TR/html5/forms.html#the-placeholder-attribute")
The placeholder attribute should not be used as a replacement for a label. For a longer hint or other advisory text, place the text next to the control.
PROGer
Wersja IE 10
by_ikar
IE włącznie z 10 nie wspiera placeholder, ale nie masz się czym przejmować, tylko 2.3% ludzi używa tej przeglądarki.
PROGer
Już zauwazyłem że jest lipa na 10 ... dorobiłem obsługe requied a placeholdery zamieniłem na labelki ... cóż ...
Może i 2.3% ale instytucje i korpo raczej niestety IE ;/
by_ikar
Wspierajmy dalej stare przeglądarki, to na pewno z nich nie zrezygnują..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.