Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeniesienie bazy danych - Mac
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Śledzior
Witam.

Mam do Was pytanie.

Pracuję na 2 komputerach (oba mac) i potrzebuje mieć jedną bazę danych (ciągle aktualną, bez kopiowania bazy, itp).

Wymyśliłem sobie, że wrzucę bazy do dropboxa. Skopiowanie baz przeszło bez przeszkód. Plik (który swoją drogą był kompletnie pusty) uzupełniłem o zapis datadir.
Jednak jak uruchamiam MySQL'a - dalej widoczna jest stara baza danych. Jeśli zaś w pliku /etc/my.cnf dodam: socket=/var/lib/mysql/mysql.sock wtedy MySQL w ogóle się nie uruchamia.

Plik mysql.sock znajduje się w w/w folderze. Nie bardzo potrafię to ogarnąć.

Pomoże ktoś?

Pozdrawiam.
ActivePlayer
mysle ze rozsadniejszym rozwiazaniem bedzie uzycie narzedzia mysqldump. wyeksportuj baze do pliku .sql a pozniej zrob import na drugim macu.

Śledzior
Właśnie tego chciałem uniknąć i chciałem zrobić coś a'la:

pracuję na iMacu, zaczynają mnie boleć plecy, biorę lapka i pracuję dalej w łóżku od razu na bazie. Bez exportowania i importowania.

Taki wygodnicki jestem wink.gif
markuz
Jeżeli te 2 komputery są podłączone do tej samej sieci lokalnie to możesz tylko na 1 postawić serwer z baza i ciągle na nim pracować - minus jest taki, że np. pc musi chodzić wtedy kiedy chcesz korzystać z bazy na laptopie.

Druga opcja jest taka, że kupujesz hosting / VPS i tam stawiasz baze - wygoda kosztuje wink.gif
Śledzior
ad.1 z włączonym serwerem nie ma najmniejszego problemu. Jest tylko jeden problem - jak wyjdę z domu i będę chciał popracować, wtedy już nie mam dostępu.

ad.2 mam wykupiony hosting, ale pakiet który wybrałem nie wspiera połączenia poprzez ssh.

Najlepszym wyjściem jest to, które wybrałem, jednak mam problem z konfiguracją ;/
Pyton_000
Primo mysql.sock to tylko uchwyt do połączenia się z bazą, nie baza...

Bazy znajdziesz w /var/lib/mysql

Secudno musisz przenieść pliki
http://stackoverflow.com/questions/1795176...-data-directory
Śledzior
Dzięki za odpowiedź - niestety nie pomogła ;/

Na macu bazy znajdują się w: /usr/local/mysql/data <- bazy skopiowałem.

Problem mam taki, że nie mogę albo odnaleźć prawidłowego pliku mysql.sock albo mam jego złą zawartość.

Nigdzie nie pisałem, że plik mysql.sock = moje bazy wink.gif Wyczytałem w necie, że trzeba dodać w nim zapis o datadir, więc to robię i tu mi nie działa (łączy się dalej z baza "nie skopiowaną").
Pyton_000
Nie "mysql.sock" tylko "my.conf". Leży on w /etc/mysql/
vokiel
Opcje są jeszcze 2:
1. Skrypt który zrobi zrzut bazy do pliku, do tego skrypt na hostingu, który go odbierze i zaimportuje
2. Replikacja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.