Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z dodaniem rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Adams644
Witam Serdecznie mam Problem z bazą danych Mysql:
Mój problem polega na tym że: Kiedy wypełniam formularz wszystko idzie okej po czym w PHP wykonywane jest zapytanie
  1. ~~... prepare("INSERT INTO konta VALUES(null, :login, :haslo, :email)");
gdy podpinam taką baze danych
  1. CREATE TABLE `konta`(
  2. id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. login varchar(32),
  4. haslo varchar(40),
  5. email varchar(50),
  6. PRIMARY KEY(id)
  7. )
wszystko jest okej ale gdy chce zapisać w starej bazie danych gdzie jest znacznie więcej właściwości(kolumn). chociaż pierwsze 4 to Id, login,haslo,email wydaje mi się że to nie powinno mieć znaczenia ale wlasnie tutaj moge się mylić proszę was o podsunięcie mi pomysłu lub jakieś możliwości rozwiązania tego problemu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam snitch.gif
nospor
Musisz sprecyzowac do jakich kolumn wkladasz wartosci:
INSERT INTO konta (id, login, password, email) VALUES(null, :login, :haslo, :email)
Adams644
Niestety ta sama historia zapytanie jest okej nie wywala błędu lecz nadal nie dodaje żadnego rekordu.
nospor
Skoro nie dodaje rekordu, to pewnie rzuca bledem. Sprawdz wiec jaki blad zwraca ci baza.

Poza tym uznalem, ze pozostale pola z twojej tabeli maja w bazie ustawione domyslne wartosci. Jesli nie, to nie mozna ich pominac w czasie INSERT
Adams644
Okej problem został rozwiązany faktycznie brakło przypisania domyślnej w jednym miejscu dzięki wielkie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.