faktycznie rysunek wyjaśni to lepiej:

składowe

gotowe
id="kontener" od tego zaczynam. na poczatku ma wielkość 0. Wygooglalem, że aby miał 100% to body, html i row tez muszą mieć 100% wiec jeden problem rozwiązany.
Teraz to co najważniejsze dla mnie:
1) mam pusty kontener div o pewnej wysokości i szerokości (np 400px x 300px)
2) nad nim chcę umieścić inny div też o wielkości 100% i szerokości 100% kontenera (czyli np 400px x 300px to bedzie div o id="back" i jak widac bedzie zawierał jakieś kolumienki)
3) nad dwoma poprzednimi chce trzeci div też o wysokości i szerokości 100% kontenera (to będzie div o id="front" i miejsce gdzie będę dynamicznie tworzył divy z klasą row i col-md-12).
Z czym jest problem: divy które mają być nad kontenerem dałem pozycjonowanie absolutne i top:0px i left:0px;.
Teraz gdy tworze w divie id="front" strukturę
<div class="col-md-12" id="wiersz1">aaa
</div>
div o id="wiersz1" nie zajmuje całej szerokości kontenera tylko tak jakby 1 kolumnę (dlaczego ? czy to chodzi o pozycjonowanie absolutne ?).
A może jest jakiś inny sposób aby 3 divy umieszczone były 1 nad drugim i miały te same wielkości

?
Odpowiedź : trzeba było przenieść funkcjonalność diva id="back" do diva id="kontener". Usunąć diva back. Zdefiniować ::after dla row tworzonych w divie front i wszystko śmiga wyśmienicie.