Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wybieranie jednej liczby z liczby np 8
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boya
Witam
Mam zmienna p która wnosi np 9 i teraz chce rozbić ją na cyferki od 1....9 i wybrać losowo jedną z nich...czy mógłby mi ktos pomóc ?

pozdr.
nospor
  1. <?php
  2.  
  3. rand(1,$p);
  4.  
  5. ?>
boya
thx smile.gif....idąc dalej bez dodawania kolejnego wątku czy jest jakiś soposób aby zrobić to:

mam log wpisany w sql date(d) i pod polem dzien wisi mi np 06 z zerem na początku...teraz zliczam sobie odwiedziny tego dnia i chciałbym wiedzieć ile było wczoraj czyli 06-1 powinno dać 05 ale nie daje to samo jeżeli 06-01...jest jakiś sposób na to czy trzeba wyciąć pierwszy znak z pobieranego dnia ?....
nospor
Zrzutuj dzień na int'a, czyli:
  1. <?php
  2.  
  3. $d='06';
  4. $d=(int)$d;//daci to cyfrę 6
  5.  
  6. ?>
karol65
.... podpinajac sie, jak mozna wybrac jedna liczbe od 1 do 6, tak by w drugim polu nie mozna bylo wybrac liczby wybranej w polu pierwszym? Czy prosciej towrzyc do tego tabelke w SQL czy oprzec skrypt na js? Ktos naprowadzi?

Zrobilem cos takiego: 

Uzytkownik wpisuje liczby od 1 do 6, przy cyzm chcialbym dodac 0,7,8,9 by byla petla rowniez wykonywana z nimi. Czy mozna to wszystko jakos prosciej zapisac i czy ide w dobrym kierunku? ($a!==$b... itp jest niepelny bo nie dopisywalem)

Cytat
<form action="pbl0.php" method="post">
1: <input type="text" name="a" value="" size="1" MAXLENGTH="1">
2: <input type="text" name="b" value="" size="1" MAXLENGTH="1">
3: <input type="text" name="c" value="" size="1" MAXLENGTH="1">
4: <input type="text" name="d" value="" size="1" MAXLENGTH="1">
5: <input type="text" name="e" value="" size="1" MAXLENGTH="1">
6: <input type="text" name="f" value="" size="1" MAXLENGTH="1">

<input type="submit" name="edit" value=" COMP ">
<?php

$a = $_POST['a'];
$b = $_POST['b'];
$c = $_POST['c'];
$d = $_POST['d'];
$e = $_POST['e'];
$f = $_POST['f'];

//add 7,8,9,0

$seven = '7';
if($a!==$b && $b!==$c && $c!==$d && $d!==$e && $e!==$f && $a!==$c && $a!==$d && $a!==$e && $a!==$f && $b!==$c && $b!==$d && $b!==$e && $b!==$f )

{
echo "ok - zmienne sie roznia"; echo "<a href='http://www.google.com'>click</a>'";
}

elseif ($a===$b && $b===$c && $c===$d && $d===$e && $e===$f )

echo "zmienne identyczne!";  

else echo "Blad - jeszcze raz. Wyplenij wszystkie pola lub sprawdz czy nie podales identycznych danych";

?>

dzieki

ps. nie moglem umiescic kodu jako "umiesc jako kod" bo formatowanie sie rozjezdzalo :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.