Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porady - jak stworzyc system niusów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Volume
W koncu skonczylem swoja prostą pierwszą Ksiege gosci oparta na plikach i mysle teraz o systemnie niusów z komentarzami. I mam do was pytanie.. poniewaz początkuje w php to znam te funkcje, ktore do tej pory byly mi potrzebne do ksiegi gosci i paru innych drobych skryptow natomiast nie mam pojecia jak w drozyc w przypuscmy taka ksiege gosci komentarze. I moje pytanie jest takie - jakich charakterystycznych funkcji powinienem sie spodziewac przy takiem systemie? Czy System newsów racej powinien byc pisany od nowa z zupelnie nowym pomyslem czy mozna jakos wykozystac do tego zwykla prosta ksiege gosci?

Na razie to mam pomysl ale na cos bardzo prymitywnego.. czyli do kazdego newsa dodawac jakby ksiege gosci.. - ale to jak mowie chyba najbardziej prymitywny sposob.

Ps. wiem, ze sagotowe skrypty Niusowe ale te na ktore ja sie natykalem sa bardzo rozbudowane z niepotrzebnymi dodatkami (mi chodzi tylko o dodanie komentarza z nickiem), ktore wprowadzaja dla mnie zament. Chyab, ze ktos zna jakis tutorial z opisem jak stworzyc system niusow - wlasciwie sam system komentarzy - tak aby nie powielac kodu... Chcialbym po prostu to zrozumiec a nie kopiowac bezmyslnie.
pillot
Jeśli działasz na plikach, to oczywiście funkcje związane z plikami, poza tym wykonujące operacje na tablicach i ciągach znaków. To, które wykorzystasz, zależy od potrzeby. Jeśli chodzi Ci o jakąś konkretnie działającą, to szukaj w manualu, albo pisz sam.

W sumie budując system newsów można się opierać (wziąć jako punkt wyjściowy) na księdze gości, ale musisz być przygotowany na to, że wiele będziesz musiał zmienić.

Same newsy są wpisami do takiej jakby księgi gości, z tym, że wpisywać możesz tylko Ty. Przy każdym jest link do strony na której wyświetlane są komentarze gości (najlepiej trzymane w osobnym pliku dla każdego newsa) i formularz do dodania nowego.

Aha, i rzeczywiście najlepiej napisać samemu, kierując się jakimś przykładem. Spróbuj rozgryźć jakiś prosty, gotowy skrypt, a potem usiądź i przemyśl sobie jak Twój miałby działać, jakie czynności miałby wykonywać i w jakiej kolejności.

Tak w ogóle to polecam bazy danych. Teraz jak mam się wziąć za trzymanie danych w plikach to mnie coś brzydkiego;) bierze.
splatch
http://php.org.pl/artykuly/3/6
Cysiaczek
Jak chcesz to mogę ci podrzucic gotowty skrypt newsów - możesz korzystać, modyfikować, uczyc się.

A tak wogóle, to jak napiszesz takie coś naplikach, to juz będzie nieźle

Pamietam jak nie mogłem zrobić, żeby najnowszy news był na górze hehe

Polecam jednak na przyszłość bazę danych. Na bazach robi się to szybciej i 5c prościej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.