Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przycisk submit w formularzu - jako obrazek?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pc5
Witam! Mam taki przycisk submit w formularzu :

1. <?php
  2. print(&#092;"<input type=image value=\"1\" src=\"images/prz_all.gif\" name=\"przegladaj_all\">\");
  3. ?>

Problem polega na tym, że w IE, na innej sronie docelowej formularza, zmienna $_POST['przegladaj_all'] jest pusta. W firfoxie jednak działa ta metoda. Chciałbym sobie wstawić własny obrazek zamiast badziewnego standardowego przycisku. Ktoś ma jakiś pomysł, radę? Będę wdzięczny.

A tak przy okazji, czy stostowanie zapisu \" do zapisu zmiennych dla htmla, np. value=\"1\" zamiast value=1 jest bardziej poprawne? Jakie są wasze opinie na ten temat?

Pozdrawiam i dziękuję - pc5
di@blo
W czystym html-u nie znajdujacym sie wewnatrz skryptu np. php jest zbedne
zamiast value=\"1\" powinno być value="1" albo value=1

Znak \ jest tzw. znakiem ucieczki ktory piszemy po to aby cudzysow był traktowany jako znak cudzysłowiu a nie czesc składowa kodu php w htmlu jest to zbedne.
Darti
1) odczytaj wartosci $_POST['przegladaj_all_x'] i $_POST['przegladaj_all_y'] w "innej stronie docelowej" (beda zawierac koordynaty nacisnietego obrazka)

2) value=\"1\" jest bardziej poprawne
di@blo
Nie wiem o co ci chodzi ale html nie ma zmiennych!

Cytat
value=\"1\" jest bardziej poprawne

w tym przypadku poprawne jest value=\"1\" ale dla czystego htmla value="1" pozdro Darti
Darti
Cytat(di@blo @ 2005-03-10 23:02:22)
w tym przypadku poprawne jest value=\"1\"

o to mi chodziło własnie
pc5
Cytat(Darti @ 2005-03-10 22:56:43)
1) odczytaj wartosci $_POST['przegladaj_all_x'] i $_POST['przegladaj_all_y'] w "innej stronie docelowej" (beda zawierac koordynaty nacisnietego obrazka)

2) value=\"1\" jest bardziej poprawne

Podana metoda działa, dzięki. Nie wiem dlaczego IE ma problem z zmennymi z buttonow obrazkowych w formularzach.

Co do umieszczania wartosci w cudzysłowach, oczywiście chodziło mi o kod pisany w php. Często stosuję funkcję print i wewnąrz niej nie wygodne jest stosowanie metody z \"

Pozdrawiam i dziękuję - pc5
yavaho
Jedno zasadnicze pytanie - po co ten input znajduje sie w kodzie php jezeli tam nie zadnej zmiennej?

Ale mozna tez tak zapisac:
  1. <?php
  2. print('<input type=image value=\"1\" src=\"images/prz_all.gif\" name=\"przegladaj_all\">');
  3. ?>
pc5
Cytat(yavaho @ 2005-03-11 22:17:57)
Jedno zasadnicze pytanie - po co ten input znajduje sie w kodzie php jezeli tam nie zadnej zmiennej?

Ponieważ cała strona jest generowana dynamicznie, po prostu mam sobie funckcję PokazKategorie() gdzie użytkownik może sobie sam wybrać kilka kategori checkboxami i naciska przycisk wyślij.

Mam taką nauczkę na przyszłość żeby bardzo porządnie precyzować pytania i problemy na tym forum, bo widzę że ludzie do różnych rzeczy się przyczepią, ale nie uważam tego za złe, wręcz przeciwnie. :roll2:
yavaho
Rozumiem
Ja mam inne przyzwyczajenia. Jezeli tylko da sie wydzielic kod html od php to zamykam php i pisze w czystym html'u. Minimalizuje przez to obciazenie prasera php.
  1. <form action=\"index.php?page=formularz\" method=\"post\">
  2. <?php 
  3. print ('
  4. <input type=\"text\" name=\"ID_1\" value=\"'.$ID_1.'\">
  5. <input type=\"text\" name=\"ID_2\" value=\"'.$ID_2.'\">
  6. ');
  7. ?>
  8. <input type=\"submit\" name=\"Submit\" value=\"zapisz\">
  9. </form>

1. <form action=\"index.php?page=formularz\" method=\"post\">
  2. <input type=\"text\" name=\"ID_1\" value=\"<?php echo $ID_1; ?>\">
  3. <input type=\"text\" name=\"ID_2\" value=\"<?php echo $ID_2; ?>\">
  4. <input type=\"submit\" name=\"Submit\" value=\"zapisz\">
  5. </form>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.