Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][DIV] wsio po koleji
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
R@ven
Mam trzy "tla" pod strone generalnie ich ulozenie nie jest trudne dla mnie, ale mam probrem z srodkowym czarnym pasem.
Zawsze dla width:100% robi sie podobny efekt.
Generalnie pozycjowanie rownie porywapane, choc wyglada jak powinno. Moze przez to sie nie potrzebnie wydluza.

Nie bede ukrywal ze o "pozycjowaniu" nie mam pojecia, no ale coz.
- czym rozni sie div id od div class
- czym rozni sie . od # w stylach i jak ma to sie do div id i div class
- jak pozycjonowac poprzez i co mi daje position:absolute i relative
- wzgledem czym nastepny div pozycjonuje sie przy absolute a czym relative
- i takie tam winksmiley.jpg

Jest dobry manula po polsku, szukac po kawalkach odpowiedzi malo wydajne jest winksmiley.jpg

Link do strony: http://www.photo.ravenweb.org/
wisnia
Cytat(R@ven @ 2005-03-28 12:59:01)
- czym rozni sie div id od div class
- czym rozni sie . od # w stylach i jak ma to sie do div id i div class
- jak pozycjonowac poprzez i co mi daje position:absolute i relative
- wzgledem czym nastepny div pozycjonuje sie przy absolute a czym relative
- i takie tam winksmiley.jpg

z tego co zauwzylem do div id mozesz uzyc tylko raz:) a div class mozesz uzyc pare razy, a co do styli to wlasnie jezeli masz id to uzywasz #nazwa jezeli masz class to uzywasz .nazwa

co do position:
absolute - czyli aobsolutna:) jak podasz taka bedziesz mial pozycje na stronie co do px
relative - to pozycja wzgledem ktorej jest juz ustwiony div
Strus
Cytat(R@ven @ 2005-03-28 12:59:01)
mam probrem z srodkowym czarnym pasem.
Zawsze dla width:100% robi sie podobny efekt.
Generalnie pozycjowanie rownie porywapane, choc wyglada jak powinno. Moze przez to sie nie potrzebnie wydluza.

Niezabardzo wiem o co Ci chodzi z tym wydłużaniem. Możesz jaśniej?

Co do technicznych pytań to jest tak jak mówi Wisnia z tym wyjątkiem, że to co pisze o absolute tyczy się fixed, a to co pisze o relative tyczy się absolute tongue.gif
R@ven
Probrem znow jest przy width:100%
w teori div (z tym przypadku) z tlem powinien rozciagac sie od gory na dol
a u mnie nie, rozciaga sie jak bym podal z 200% - czyli bez sensu wydluza strone
wiem ze bylo, no ale ciagle mnie to irytuje. Czesto stosuje kilka rodzaji grficznych tla... i cigale sa probremu.

A co do pozycjowania to relative nie wiem jak absolute ale pozycjonuje sie od kazdego elementu (grafika, tekst).
kle_on
#div_main - element blokowy pozycjonowany względem body dostaje wartość (height) 100% czyli zajmie jednorazowo 100% powierzchni ekranu, w żaden sposób nie wpływając na zmniejszenie się wysokości body, sposób działania
1. element pozycjonowany bezpośrednio względem body z wartością 100%
  1. hello<br /><br /><br /><div style="height: 100%;width:220px;border:1px solid red;">world</div>

2. element pozycjonowany względem innego elementu, wtedy zajmie 100% jego wysokości
  1. <div style="height:420px;"><div style="height: 100%;width:220px;border:1px solid red;">hello</div></div>

zmień wartość wysokości, lub ustaw zależnie od potrzeb min-height / max-height

elementy relatywne będą pozycjonowane względem rodzica, a także względem siebie samych, jeśli nadasz absolutne, to wszystkie elementy będą pozycjonowane względem rodzica, a jesli gdzieś wartości cech będą na to wskazywać, elementy będą na siebie nachodzić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.