Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System aliasów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marcoo
Na jakiej zasadzia działa prosty system aliasów/subdomen?
Może jakieś przyklady? Linki do gotowców, tutoriali?

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc!
wolguy
załóżmy że masz alias www.cham.prv.pl tongue.gif

to pod adresem www.cham.prv.pl jest umieszczany na serwerze 1 plik, np. index.html, w którym w HTML są ustawione ramki. Ta ramka z adresem Twojej strony zajmuje cały obszar dokumentu a linkując zmienia się tylko zawartość tej jednej ramki, także adres na pasku zostaje cały czas www.cham.prv.pl (chyba że jako ramki użyjesz _TOP) biggrin.gif
Marcoo
Cytat(wolguy @ 2005-07-20 19:42:42)
załóżmy że masz alias www.cham.prv.pl tongue.gif

to pod adresem www.cham.prv.pl jest umieszczany na serwerze 1 plik, np. index.html, w którym w HTML są ustawione ramki. Ta ramka z adresem Twojej strony zajmuje cały obszar dokumentu a linkując zmienia się tylko zawartość tej jednej ramki, także adres na pasku zostaje cały czas www.cham.prv.pl (chyba że jako ramki użyjesz _TOP) biggrin.gif

Chyba mnie źle zrozumiałeś, chcodzi mi o system tzn. ktoś wchodzi i zaklada sobie alias np w domienie nazwa.pl tj. jakasnazwa.nazwa.pl smile.gif
stefan_precz
Cytat
Ja powiem tak czysto teoretycznie: poproś admina o nadanie ci wildcard, dzięki temu wszystkie adresy wpisane do przeglądarki, kierujące się pod twoją domenę, a które nie istnieją, mogą być przekierowane pod wybrany przez ciebie adres. Wtedy tylko $_SERVER['HTTP_REFERER'], wyciągasz subdomenę (subdomena.domena.pl), wyszukujesz ją np. w bazie danych, sprawdzasz do jakiego folderu ma prowadzić i przekierowujesz headerem(). Voila:)

znalzałem na forum jak widać dość łatwo to zrobić
Legro
Masz server swój, podpinasz pod niego jakieś domenki, prosisz admina aby pod te domeny podpiął Ci WildCard. Potem musisz mieć jakiś skrypt do zarządzania, może być darmowy, np. mylounge.com - skrypt MyRed. Instalujesz go i działa :]
plumbumpl
A jak działają takie subdomenyz wykorzystaniem $_SERVER['HTTP_REFERER'], możecie zobaczyć w portalu naukowym plumbum.pl. Wykorzystujemy tam jednego CMSa, natomiast zmienna określająca dział pochodzi właśnie z parsowania adresu. Przydatne smile.gif
Hubi.pl
subdomeny z refferem mozesz zobaczyć np. tu: http://sub.hubi.pl
oparte to jest na skrypcie z http://www.mylounge.com/
na podstawie tego gotowca mozna w łatwy sposób zrozumieć działanie aliasów winksmiley.jpg

pzdr.
Gość_adrian
Witam posiadam skrypt do aliasów taki jak tu Aliasy jeżeli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt gg:2109219
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.