Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odczytanie z bazy + link metodą GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Legro
Sam już próbowałem to napisać, ale zawsze mi wypysywało, że nie ma takiego artykułu w bazie.. Bo pisałem sobie skrypt do dodawania artykułów, i wyświetlania ich w innym pliku. I nie wychodzi mi to. Proszę pomóżcie mi sad.gif

Mam w bazie danych (zapisane przez formularz dane).

Struktura:

imie | tresc

Mam też id, że mi je przyznaje kolejno po każdym nowododanym wpisie do bazy.

I mam dla was pytanie. Jak w jakimś pliku odczytać dane z bazy danych. Żeby w tym pliku była lista np.

1 artykuł - czytaj (czytaj to byłby link do tego artykulu, ale metodą GET czyli jakby plik ten się nazywał lista.php to link do pierwszego arta by był taki: lista.php?id=1) itd.

I ten id byłby z bazy pobierany, i na podstawie tego id byłyby wypisywane imię oraz treść..

Błagam was na kolanach abyście mi w tym pomogli sad.gif worriedsmiley.gif
toczek
no ja to widze tak ;]
najpierw wyciagamy wszystkie id z bazy (zakladam ze to mysql chodz w pgsql byloby chyba prosciej smile.gif)
  1. <?php
  2.  
  3. $resSql = mysql_query(&#092;"SELECT id FROM tabela\");
  4. while ($arrWynik = mysql_fetch_array($resSql, MYSQL_NUM)) {
  5.  echo($arrWynik[0].' - <a href=\"lista.php?id='.$arrWynik[0].'\" >czytaj artykul</a>');
  6. }
  7.  
  8. ?>

a w pliku lista.php :
  1. <?php
  2.  
  3. $getId = isset($_GET['id']) ? (int) $_GET['id'] : null;
  4. $resSql = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM tabela WHERE id = \".$getId);
  5. $arrWynik = mysql_fetch_array($resSql, MYSQL_NUM);
  6.  
  7. echo('Imie tworcy artykulu: '.$arrWynik[1].'<br />');
  8. echo('Tresc : '.$arrWynik[2].'<br />');
  9.  
  10. ?>

oczywiscie trzeba jeszcze dopisac warunki ktore beda sprawdzaly czy podana przez uzyszkodnika zmienna id nie przekracza zakresu id z bazy itd.
Pierwsza linia ( ta z $getId) wywali Ci wszystkie smieci ktore nie sa liczbami ze zmiennej id w pasku ;].
Mam nadzieje ze pomoglem i nie zrobilem nigdzie literowki bo troche juz pozno a tu tyle kodu jeszcze czeka smile.gif
pozdrawiam

edit:
zakladam ze tabla wyglada w postaci
id | imie | tresc
jesli jest inna kolejnosc to musisz pozmieniac numerki przy $arrWynik
aleksander
mysql_connect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
mysql_select_db" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()

Poprzeglądaj nasze forum i komentarze do w/w funkcji. Znadziej full przykładów jak obsługiwac się tymi funkcjami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.