Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Serializacja, kodowanie, odświerzanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiler23
Witam mam kilka pytań. Jeżeli możecie to pomóżcie.

1.Mam mały problem. Na jednej za stron serializuje tablice i zapisuje ją do pliku. W tym momencie wszystko jest OK. Problem pojawia się, gdy w innym skrypcie wykonuje funkcje unserialize() na danych z pliku. Nie wiem, czemu dostaje tablice w postaci stringu taką jak po serializacji.

2.Czy jest może jakaś funkcja do kodowania tekstu w php. Chodzi mi o to, że chce zapisać tekst do pliku tylko, że chce go wcześniej zakodować.

3.Mam na stronie pola tekstowe i coś w nie wpisuje. Chce zrobić coś takiego, że jeżeli nie wpisze się wszystkich pól to wyskakuje komunikat i powraca się do strony. O ile ze sprawdzeniem czy są wpisane wszystkie pola nie mam najmniejszego problemu to nie wiem jak powrócić do poprzedniej strony w taki sposób, aby wcześniej wpisane informacje były na niej.

Z góry dziękuje z pomoc.
nospor
z racji że jestes tu nowy to ci się upiecze smile.gif
"Problem" - co to za temat? prosze na przyszlość się wysilic bardziej. najlepiej popraw to teraz.

Przenosze na przedszkole. i jak juz pytasz o coś, staraj się, by to bylo w jednej tematyce winksmiley.jpg

ps: Witamy smile.gif
kiler23
No to na pytanie nr 3 znalazłem już odpowiedź ale prosze o pomoc w dwuch pierwszych.
nospor
2) jako takich to chyba nie ma. musisz poszukac skryptów, które realizuję różne algorytmy szyfrowania tekstu.
no chyba ze interesuje cię kodowanie takie banalne:
http://pl.php.net/manual/pl/function.base64-encode.php
kiler23
Dzieki. Poszukam.
cqt
1. Poszukaj w manualu funkcji crypt() byc moze ci pomoze...
3. Sprobuj zapisac je w cookie i odczytywac jako wartosc poczatkowa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.