Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stworzenie portalu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krzysztofem
Witam,

mam maly problem. Chcialbym stworzyc maly portal, no ale tak sie zastanawiam jak to wszytsko mialoby funkcjonowac. Oczywiscie w gre wchodzi xHTML, php, SQL. Zastanawiam sie jak zbudowac baze danych z newsami, linkami, galeria? Czy jak np. tworze jakes menu to tworzyc dajmy na to tabele i tam wpisywac linki <a href=... >, czy przechowywac je w bazie, no a jesli tak to w jaki sposob to uporzadkowac? Czy pobierac, np. id tych linkow?

A jak np. zrobic z galeria? Przechowywac w bazie sciezki do plikow?

Albo system newsow. Czy przechowywac ciag niesformatowanefgo tekstu? Czy wyslac juz sformatowany?

Podsumowujac, chodzi mi o metodologie tworzenia takich portali, przechowywania danych, ich wyciagania i prezentacji.

Bardzo prosze o jakies sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam smile.gif
treewood
Nie zrozum mnie zle, ze zlewam sprawe. Mysle, ze warto by bylo sciagnac kilka darmowych CMS'ow, sklepow internetowych, galerii zdjec czy systemow portalowych i podgladnac jak inni to rozwiazuja. W ten sposob mozna wyciagnac wiecej wnioskow i poszerzyc horyzonty.

Wiele aplikacji/skryptow/narzedzi posiada rozbudowane dokumentacje, schematy bazy danych co bedzie dobrym dla Ciebie wzorem.

Polecam serwisy z darmowymi skryptami: hotscipts.com, freshmeat.net, hotscripts.pl, download.com, sourceforge.net
bigZbig
A moze nie wszystko na raz. Zadaj bardziej skonkretyzowane pytane bo na razie mam wrazenie jakbys prosil o podpowiedz czy lepiej zyc dlugo, czy intensywnie.

Tak ogolnie to moge Ci napisac abys poczytal o frameworkach, wzorcach projektowych itd.
Krzysztofem
Wielkie dzieki za szybka odpowiedz smile.gif

Zaraz posciagam gotowce i zobacze jak inni rozwiazali te problemy smile.gif

Zaczac od poczatku?! No dobra smile.gif Na poczatek chcialbym zrobic system newsow. O ile sie nie myle w bazie utworze tabele, no a w niej:

idNews|DataPublikacji|Streszczenie|Tresc

no i zastanawiam sie w jakis sposob przechowywac tekst. Bo dajmy na to, chce miec 4 akapity, np. jakies tam nazwiska jakis osob bylyby podkreslone i czerwona czcionka, w tekscie beda jakies 3 linki, no i dla urozmaicenia beda tez 3 zdjecia. No i jak to moglbym zapisac w bazie? Jak to przechowywac?
Balas
Jeszcze dodaj do tabeli Autora i Tytuł :]

Tekst dawaj juz sformatowany, bo niewyobrazam sobie, zeby mozna bylo to sformatowac po wyciagnieciu z bazy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.