Suchy
21.03.2006, 19:16:12
Witam. Kolenjym moim problemem jest poukładanie wsyztskich plików fukncji i ogulnie wszystkiego. Mam do napisania system newsów, galerie, menu pobierane z bazy danych, linki, ksiege gosci i nie wiem zy fukncje odpowiedzialne za te czynnosci (t j. wyswietlanie newsów itd) wpisywac do tych poszczegolnych plikow i potem includowac wszystko w index.php czy odwoływac sie do kazdego pliku (tzn z poziomu przegladartki wpisujac www.mojastrona.pl/news.php)... ktore rozwiązanie jest mądrzejsze, prostsze i jak to wyglada w waszych skryptach?
Master Miko
21.03.2006, 19:22:30
1. Pisz po polsku :/
2. Nie lepiej użyć gotowca? Coś w stylu phpnuke lub coś bezpieczniejszego?
3. Jeżeli ten system ma opierać się na modułach wygodniej jest zrobić w ten sposób index.php?module=news , natomiast jeśli ma to być system do użytku tylko np. w 1 projekcie łatwiej jest zrobić to w news.php, index.php itp
Rób jak Ci jest wygodniej. Potem dopiero oceniaj czy to jest dobrze czy źle... i wprowadzaj modyfikacje.
Dandelion
21.03.2006, 20:01:52
Cytat
1. Pisz po polsku :/
2. Nie lepiej użyć gotowca? Coś w stylu phpnuke lub coś bezpieczniejszego?
3. Jeżeli ten system ma opierać się na modułach wygodniej jest zrobić w ten sposób index.php?module=news , natomiast jeśli ma to być system do użytku tylko np. w 1 projekcie łatwiej jest zrobić to w news.php, index.php itp
Rób jak Ci jest wygodniej. Potem dopiero oceniaj czy to jest dobrze czy źle... i wprowadzaj modyfikacje.
Taki maly offtopic czy tym postem odpowiedziales na jego pytanie ? Wydaje mi sie ze pyta o strukture strony czyli np czy wszystkie funkcje wpisac do jednego pliku "functions.php" i poprostu dolaczac je do bezposrednich modulow....
Master Miko
21.03.2006, 20:32:40
Proszę o nie prowokowanie mnie.
Jak jesteś taki mądry to sam odpowiedz, a nie nabijaj sobie postów w stylu "ale z ciebie spamer i offtopikarz"
Pozatym on napisał w ten sposób i w ten sposób to zrozumiałem.
Więc daruj sobie krytykę.
Wszystkie funkcje do 1 pliku pisać jest czasem bezsensu - szczególnie jeżeli jest dużo tych funkcji, bo po co np. ładować funkcję odpowiedzialną za newsy do systemu galerii? Jeżeli są jakieś wspólne dla każdego modułu (galerii,newsów,menu i linków) to wtedy warto pakować to do jednego pliku modułu (jeśli system ma być wydajny).
dr_bonzo
21.03.2006, 20:41:09
Skoncentrujcie sie na topicu [edit: a nie zaczynajcie prywatnych docinek] -- takie male przypomnienie.
pEbE
21.03.2006, 21:01:40
funkcje sa zawsze wydajniejsze bo mozesz je uzyc w kilku plikach a zawsze w prosty sposob je mozna zmienic. Wedlug mnie: includowanie funkcji, chociaz oop jest lepszym rozwiazaniem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.