Ostatnio znalazlem w siecie ciekawy skrypt ktory zlicza ilosc pobran i zapisuje w bazie danych. Sa to 2 pliki - jeden wyswietla linki a drugi zlicza, sciaga i zapisuje powiekszona o 1 liczbe sciagniec.
Baza wyglada tak:
CREATE TABLE `download` (
`plik` TINYINT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`url` TEXT NOT NULL ,
`nazwa` TEXT NOT NULL ,
`licznik` TEXT NOT NULL ,
UNIQUE (
`plik`
)
);
linki.php - plik 1
<? { $nazwa = $dane[nazwa]; $licznik = $dane[licznik]; $plik = $dane[plik]; } ?>
sciagnij.php - plik 2
<? if($plik > 0) { // Nie jest to doskonale, ale wystarczy. $polacz = mysql_connect ("host", "login", "haslo") or die (mysql_error());; // standardowe łączenie z baza $query = "SELECT * FROM download WHERE plik = '$plik';"; // tutaj wybieramy "plik" z tabeli który został podany w nagłówku warunek. $licznik = $dane[licznik]; $url = $dane[url]; // Przypisanie rekordów do zmiennych. $query = "UPDATE download SET licznik = licznik+1 WHERE plik='$plik';"; // zlicza ściągnięcia return $licznik+1; } else { // w przypadku gdy nie ma pliku, lub tez został podany zły argument, skrypt wypisu
je błąd } ?>
Wydaje mi sie ze rozumiem ten skrypt i wiem jak dziala, ale dodalem sobie jeden rekord do bazy. Na 1 pliki sie ladnie wyswietla ale jak klikne w sciagnij to wyskakuje wlasnie blad. Nie wiem w ktorym miejscu jest cos zle napisane, a moze mam cos zle w bazie? Prosze o pomoc.