Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax][responseXML] reakcja na błędny XML
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
xamil
Witam

Jak sprawdzić czy przesłany kod XML jest poprawny? Tzn. przeglądarki same sprawdzają poprawność przesłanego XML'a i np. firefox wyrzuca błąd, że xml nie jest poprawny. Wszystko ok tylko, że ja np. zamiast próbować wykonywać operacje na tym xml'u nie mając pewności czy jest poprawny moge doprowadzic do zawieszenia skryptów js.

Mogę zwalidować poprawność próbując sie dostać do jakiegoś elementu który powinien być w przesłanym xml'u i sprawdzać czy istnieje czy też nie... wydaje mi się jednak to wyjściem połowicznym. Moze jest jakaś flaga która informuje czy xml jest poprawny.

Byłoby to bardzo przydatne bowiem o ile przesłany XML powinien być zawsze poprawny o tyle w praktyce w wyniku błędu może sie zdarzyć nie poprawny. Wolałbym wtedy wyświetlić użytkownikowi jakiś komunikat zamiast pozwalać się po prostu wysypać całemu skryptowi.

Pozdrawiam, Kamil
MMP
Kod
if( !responseXML )
{
alert( 'Sorry ale cos dzisiaj nie działa' );
}
xamil
Niestety to nie działa
mariuszn3
Jesli XML będzie nie poprawny, nie będziesz miał obiektu XML w transporcie tylko informacje o błędach.
xamil
Dobra... nie bardzo rozumiem. Bardziej łopatologicznie proszę:(
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.