chcialbym prosić o pomoc, otóż chciałbym stworzyć formularz dieki któremu uploadowane bedzie zdjecie na server, a inne informacje z formularza bedą zapisywane do bazy [mysql], do tej pory wszystko mi wychodzi, ale problem pojawia się gdy chce do bazy danych przekazać nazwę uploadowanego zdjęcia z tego formularza.
próbowałem przekazać w poleceniu mysql_query("INSERT INTO galeria VALUES(. . . . ); podać wartość z tablicyuploadu pliku czyli \"$_FILES[zdjecie][name]\",, niestety w bazie danych nie jest zapisywana nazwa zdjęcia (np. zdjecie.jpg) tylko "Array[name]".
oto kod który mam:
<?php //--- upload START { $strUploadDir = './foto/' . $_FILES['zdjecie']['name']; { } else { } // echo 'Dodatkowe informacje o uploadowanym pliku: <pre>' . print_r( $_FILES, true ) . '</pre>'; } //--- END UPLOAD { //dostosowujemy wszystkie pola $_POST['tytul']=konwertuj($_POST['tytul']); //kontrolujemy poprawność $blad=''; if ($blad!='') info($blad,'blad'); else { //dodajemy do tabeli mysql_query("INSERT INTO galeria VALUES("$_FILES[zdjecie][name]","$_POST[tytul]","$_POST[dzial]",".time().",NULL)") or die(mysql_error()); info('Zdjęcie zostało dodane.','ok'); //include('aktualnosci.php'); return; } } else { $_POST['tytul']=''; } ?>
a formularz wygląda następująco
PROSZĘ o pomoc w rozwiązaniu tego problemu