Mam problem z "wyłuskaniem" danych z pliku binarnego, wiem od którego miejsca są te dane zapisane, i tu nie ma problemu zesby skoczyc do tego miejsca, dane są zapisane na 4 bajtach, kolejno oddzielone takze 4 bajtowym znacznikiem, ponizej przedstawiam kod który wyłuskuje te dane:
<?php echo '<FORM enctype="multipart/form-data" method="post"> <INPUT TYPE="hidden" value="1000000"> <INPUT NAME="plikform" TYPE="file" size=40 > <INPUT TYPE="submit" value="Konwertuj"> </FORM >'; $file_tmp = $_FILES['plikform']['tmp_name']; $znacznik=$znacznik1; $i=2; while ($znacznik==$znacznik1) { $i=$i+1; } ?>
Dane prawdpodobnie zapisane są w kodzie uzupełnien do 2, nie wiem czy w php-ie istnieje jakas funckja która liczy wartosci z tego kodu na dziesietne wartości. Moje rozwiazanie jest nastepujace, ze wzgledu na brak pomysłu nie nalezy ona do najlepszych a wiec odczytuje dana 4 bajtową, z bina konwertuje ją na hexa,z hexa na dec, z dec na bin i tu juz mam kod do przekonwertowania na dec. Wiem, ze sposob jest bardzo zły, ale jesli od razu chciałbym z bina na deca to php oczywiscie nie widzi tego jako bin tylko wiadomo są to krzaczki i nie ma możliwosci konwersji :/ prosze o pomoc bo nie mam juz pomysłu jak to obejsc :/ W matlabie poradziłem sobie bez problemów i kod jest prawie taki sam i nie ma problemów z konwersją bo z funkcji fread() te dane juz są widziane jako dziesietne i jest ok ale php mnie pogrążył, prosze o pomoc