Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]Błąd przy prostym zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
janusz.master
Mam takie zapytanie:

1. SELECT nazwa FROM druzyny WHERE d.nazwa IN (SELECT druzyna_1 FROM mecze WHERE kolejka = $kolejka AND zespol LIKE '$zespol')

zmienne $kolejka i $zespol są odpowiednio i dobrze zamienione.
Jednak w PHPMYADMIN wywala takie coś:

" MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'SELECT druzyna_1 FROM mecze
WHERE kolejka = $kol' w linii 3 "

Nie mam pojęcia o co chodzi. Baza chodzi dobrze, tylko z tym zapytaniem mam problem
Kicok
Znaczy kopiujesz to zapytanie razem ze zmiennymi $kolejka i $zespol i liczysz, że phpMyAdmin sam wstawi w miejsce tych zmiennych ich wartości? smile.gif

Żeby przetestować to zapytanie wstaw sobie zamiast zmiennych jakieś domyślne dane:
  1. SELECT nazwa FROM druzyny WHERE d.nazwa IN (SELECT druzyna_1 FROM mecze WHERE kolejka = 12345 AND zespol LIKE 'colo-colo')
janusz.master
Niestety ale nie jestem aż w takim przedszkolu tongue.gif To zapytanie skopiowałem ze skryptu, a do phpmyadmina wstawialem juz przykladowe dane, zresztą bez warunku WHERE w podzapytaniu tez nie chodzi.
Osobno obydwa zapytania chodzą normalnie, ale gdy je połączę wyskakuje błąd... worriedsmiley.gif
Nie wiem może mam za starą wersję mysql'a - 3.23.58 - choć przecież taka składnia jest raczej jedną z podstawowych więc powinna być od najstarszych wersji...

Zamieszcze link do screena z phpmyadmina: Screen
Kicok
MySQL 3.x nie obsługuje podzapytań. Na prawdę musisz korzystać z takiego starocia?
janusz.master
Zainstalowałem już dawno Serwer Krasnala 2.7 no i tak stoi... Na serwerze www mam nowy ale lokalnie mam taki. Ok dzieki za pomoc

A jak polecasz skonfigurować lokalny serwer?questionmark.gif jakie elementy i skąd je pobrać?questionmark.gif zainstalowałem kiedys krasnala bo był prosty instalacji, a że nie programuje profesjonalnie to nie bawiłem się...

Ok już znalazlem...-na stronie krasnala smile.gif gotowa paczka miala mysql 3.3 ale byly instalki dodatkow z mysql 4.x
barat
Ściągnij sobie paczkę WebServ - polski i bardzo dobrze działa smile.gif

krasnal jest starociem dawno nie rozwijanym smile.gif

Jak będziesz instalował WebServ wybierz wersję MySQL 4 - będzie Ci prościej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.