Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Logowanie zdarzeń - 3 wymiar tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aniol
System logowania użytkowników na stronie.
Dane userów zgromadzone w tabeli o strukturze:

id | login | pass | email | imie | status | i kilka innych kolumn z dyrdymałami |
id | login | pass | email | imie | status | i kilka innych kolumn z dyrdymałami |

Każdy user ma swój record.

Chciałbym zapisywać dla każdego usera (id) różne dane przyrostowo np. logować daty jego logowania się, stworzyć dla każdego usera coś w rodzaju (ulubionych) gdzie notowane były by URL jego ulubionych podstron. Mało mam doświadczenia więc zapytuje jak najwygodniej to zrobić bo jawi mi się tu wizja, lub
raczej potrzeba stworzenia w tabeli 3 wymiaru.
Nie wiem czy dobrze myślę. Czy jest możliwość utworzenia np. pola o nawie 'daty_logowan', Tylko jak tam zapisywać daty "jedna pod drugą" i jak je odczytywać. Czy wogóle to słuszna koncepcja zapisywania tego w jednym polu, czy może lepiej w osobnej tabeli i jakieś relacje stworzyć ?
Może ktoś mnie zainspiruje ?
andy84
ja bym wrzucil time stamp aby czas i date logowal w bazie, mozesz zrobic kolejna tabele i ustawic ja np zeby rejestrowana nazwe uzytkownika i czas logowania tlyko .

Napisz skrypt ktory uruchamia sie odrazu po zalogowaniu na strone np taki triger ze jesli logowanie jest prawidlowe dodaj do bazy 'rejestrujacej' czas tego uzytkownika oraz date logowania bedziesz widzial za kazdym razem kiedy sie loguje dana osoba mozna to pewnie na kilka sposobow zrobic

Gdzie baza Rejestrujaca u mnie byla by
| id | nazwa uzytkownika | czas logowania |

oczywiscie byl by to ogolny log ale jezeli nie moszesz miec tych samych nickow to mozesz uzytkownikowi potem zrobic na jego stronie sortowanie i wyswietlanie tylko jego uzytkownika - dla mnie to bylo by rozwiazaniem - ale pewnie mozna tez na kilkanascie innych sposobow to rozwiazac smile.gif

Powodzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.