Mam prośbę.
Używam skryptu php do tworzenia plików tekstowych. Niestety jego działanie jest zakłócone przez włączoną na serwerze funkcję magic_quotes_gpc (do każdego edytowanego, tworzonego pliku tekstowego za pomocą tego skryptu jest dodawany \ slash, obok cudzysłowów i apostrofów ” i ‘) czytałem, że można się pozbyć tego problemu stosując funkcję stripslashes, ale nie wiem w którym miejscu skryptu mam ją umieścić i jak ma
wyglądać jej treść, lub może jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu.
czytałem manuala php, forum.php.pl, i o ile radzę sobie w prostszych skryptach, to w tym nie wiem jak zastosować stripslashes, próbowałem także wyłączyć magic_quotes_gpc, umieszczając .htaccess na serwerze, ale to nie przyniosło efektu.
Edytor składa się z następujących plików: webeditor.php, navigator.php, navigator.inc, editor.php, editor.inc, common.inc.
//--------------------------plik webeditor.php ----------------------------------------------------------------- <?php include "./common.inc"; include "./editor.inc"; include "./navigator.inc"; function frame_page() { ?> <HTML> <HEAD><TITLE>Witamy w sieciowym edytorze tekstu!</TITLE></HEAD> <FRAMESET COLS="200,*"> <FRAME NAME="menu" <FRAME NAME="main" <NOFRAMES> <BODY TOPMARGIN="0" LEFTMARGIN="0"> <P>Strona uzywa ramek, a twoja przegladarka ich nie obsluguje.</P> </BODY> </NOFRAMES> </FRAMESET> </HTML> <?php } function upload_file_form() { ?> <FORM METHOD="POST" ENCTYPE="MULTIPART/FORM-DATA" <INPUT TYPE="HIDDEN" NAME="action" VALUE="upload_file"> Lokalna nazwa pliku <INPUT TYPE="FILE" NAME="userfile"> Nazwa przeslanego pliku<INPUT TYPE="TEXT" NAME="filename" LENGTH="20"> <INPUT TYPE="SUBMIT" NAME="submit" VALUE="Przeslij"> </FORM> <?php } function upload_file() { $filename, $default_dir, $dir, $PHP_SELF, $WINDIR; error_message("$dir/$filename nie jest prawidlowym katalogiem."); } if($userfile_size <= 0) { error_message("$filename jest pusty."); } error_message("$filename juz istnieje."); } error_message("Nie moge skopiowac $userfile_name na $filename."); } error_message("Nie moge usunac $userfile_name."); } html_header(); $file_info_array = file_info("$dir/$filename"); if($file_info_array["filetype"] == 'text') echo "<script>parent.main.location.href= '$PHP_SELF?action=editor_page& dir=$dir&filename=$filename'; </SCRIPT>"; dir_page(); html_footer(); } $dir = $default_dir; } switch ($action) { case "editor_page": html_header(); upload_file_form(); editor_page(); html_footer(); break; case "dir_page": html_header(); dir_page(); html_footer(); break; case "make_dir": make_dir(); break; case "delete_dir": delete_dir(); break; case "delete_file": delete_file(); break; case "save_file": save_file(); break; case "upload_file": upload_file(); break; default: frame_page(); break; } ?> //-----------------------------------------------------plik navigator.php ------------------------- <?php //navigator.php include "common.inc"; function mkdir_form() { ?> <CENTER> <FORM METHOD="POST" <INPUT TYPE="HIDDEN" NAME="action" VALUE="make_dir"> <?php echo "<STRONG>$dir</STRONG>" ?> <BR> <INPUT TYPE="TEXT" NAME="new_dir" SIZE="10"> <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Make Dir" NAME="Submit"> </FORM> </CENTER> <?php } function make_dir() { error_message("Nie moge utworzyc katalogu $dir/$new_dir."); } html_header(); dir_page(); html_footer(); } function display() { } } rozpoznany jako plik tekstowy ani plik graficzny. "; } function dir_page() { if($dir == '') { $dir = $default_dir; } ?> <TABLE BORDER="0" WIDTH="100%" CELLSPACING="0" CELLPADDING="0"> <?php { $file = $filenames[$i]; if($dir == $default_dir && ($file == "." || $file == "..")) continue; continue; if($file == ".."){ </A></TD></TR>n"; } $file/</A></TD></TR>n"; } <A HREF="$PHP_SELF?action=display&dir=$dir&filename=$file" TARGET="_blank">$file</A></TD></TR>n"; } ?> </TABLE> <?php mkdir_form(); } $dir = $default_dir; } switch ($action) { case "make_dir": make_dir(); break; case "display": display(); break; default: html_header(); dir_page(); html_footer(); break; } ?> //---------------------------------------plik navigator.inc ------------------------------------------- <?php //navigator.php //include "common.inc"; function mkdir_form() { ?> <CENTER> <FORM METHOD="POST" <INPUT TYPE="HIDDEN" NAME="action" VALUE="make_dir"> <?php echo "<STRONG>$dir</STRONG>" ?> <BR> <INPUT TYPE="TEXT" NAME="new_dir" SIZE="10"> <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Twórz katalog" NAME="Submit"> </FORM> </CENTER> <?php } function make_dir() { error_message("Nie mogę utworzyć katalogu $dir/$new_dir."); } html_header(); dir_page(); html_footer(); } function display() { } } jako plik tektowy, ani prawidłowy plik graficzny. "; } function dir_page() { if($dir == '') { $dir = $default_dir; } ?> <TABLE BORDER="0" WIDTH="100%" CELLSPACING="0" CELLPADDING="0"> <?php { $file = $filenames[$i]; if($dir == $default_dir && ($file == "." || $file == "..")) continue; continue; if($file == ".."){ <A HREF="$PHP_SELF?action=dir_page& </A></TD></TR>n"; } <A HREF="$PHP_SELF?action=dir_page& </A></TD></TR>n"; } <A HREF="$PHP_SELF?action=editor_page& TARGET="main">$file </A></TD></TR>n"; } ?> </TABLE> <?php mkdir_form(); } ?>
cdn