Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
milek45
Witam. Informacje zapisywane w bazie lecą do niej z UTf-8

Jak chcę, niektóre wyświetlić na moich stronach to mam krzaki a dokładnie "?" zamist pl znaków. Strony sa w iso-8859-2. Próbowałem icovn, ale serwer nie obsługuje. Po czytaniu forum znalazłem mb_convert_encoding, ale niestety nie wiem jak mam go użyć jeżeli np. teskt mam w $tekst.

sadsmiley02.gif

Manuala nie łapie sad.gif
kossa
Nic dziwnego, jeśli w bazie trzymasz dane w innym kodowaniu niż chcesz je wyświetlać.

Możesz przed wyświetlaniem parsować dane z UTF na ISO. Na google też jest masa gotowych funkcji konwertujących teksty z jednego kodowania na inne.

Łukasz
milek45
Cytat(kossa @ 11.08.2007, 18:35:00 ) *
Nic dziwnego, jeśli w bazie trzymasz dane w innym kodowaniu niż chcesz je wyświetlać.

Możesz przed wyświetlaniem parsować dane z UTF na ISO. Na google też jest masa gotowych funkcji konwertujących teksty z jednego kodowania na inne.

Łukasz

To akurat wiem. Kilka funkcji użyłem, ale cały czas jest lipa.
grzegorzr
Jesli podczas proby konwersji ciagu znakow znak nie zostanie znaleziony, w strumieniu wynikowym zamiast niego wyswietla ci sie znak ?.

W manualu masz jasno (z przerobkami):
  1. <?php
  2. /* Convert UTF-8 to ISO-8859-2 */
  3. $new_text = mb_convert_encoding($text, "ISO-8859-2", "UTF-8");
  4. ?>

Czyzby angielski do podszlifowania? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.