Tabela z danymi klienta
CREATE TABLE daneklienta (klientid INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie CHAR(20) NOT NULL, nazwisko CHAR(20) NOT NULL, UNIQUE (klientid), INDEX klienta (klientid), PRIMARY KEY (klientid) ) TYPE=InnoDB;
Oraz table z id klienta z piewszej tabeli
CREATE TABLE danepodrozy (id_klienta INT NOT NULL, miasto CHAR(20) NOT NULL, INDEX klienta_1 (id_klienta), PRIMARY KEY (id_klienta), FOREIGN KEY (id_klienta) REFERENCES daneklienta(klientid) ON DELETE CASCADE ON UPDATE CASCADE ) TYPE=InnoDB;
Tabele się utworzyły już byłem prawie happy w kolejnym kroku poprzez skrypt
Kod
<?php
$_POST['klientid'];
$_POST['imie'];
$_POST['nazwisko'];
$_POST['miasto'];
@$db = mysql_pconnect("localhost", "root", "XXXXXX");
if (!$db)
{
print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych";
exit;
}
mysql_select_db("linielotnicze");
$query = "insert into daneklienta (imie, nazwisko) values ('".$_POST['imie']."', '".$_POST['nazwisko']."')";
mysql_query($query);
$query = "insert into danepodrozy (miasto) values ('".$_POST['miasto']."')";
mysql_query($query);
?>
$_POST['klientid'];
$_POST['imie'];
$_POST['nazwisko'];
$_POST['miasto'];
@$db = mysql_pconnect("localhost", "root", "XXXXXX");
if (!$db)
{
print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych";
exit;
}
mysql_select_db("linielotnicze");
$query = "insert into daneklienta (imie, nazwisko) values ('".$_POST['imie']."', '".$_POST['nazwisko']."')";
mysql_query($query);
$query = "insert into danepodrozy (miasto) values ('".$_POST['miasto']."')";
mysql_query($query);
?>
Chaiałem aby automatycznie dodawał się klucz obcy z id tego użytkownika oraz miasto do drugiej tabeli danepodróży no ale się nie dodaję, do pierwszej tabeli daneklienta rekordy się dodaja no ale druga jest empty.
Chciałem poprosić o pomoc z tym problemem napewno coś żle robie albo tabele albo skrypt żle napisałem albo nie ma takiej mozliwości aby coś takiego dokonać coś napewno skopałem jestem na etapie początkujący no i mam problemiki. Jak by dało się to jakoś naprawić albo jakoś inaczej wykonać aby zapisywał się klucz bardzo bardzo bardzo bym był wdzięczny za pomoc.