Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skomplikowane zagadnienie/problem (phpBB + php)
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Foxer
Witam :-).

Mam całkiem skomplikowany problem z phpBB.

Mianowicie: Chcę aby w górnej części mojego forum phpBB, tuż obok loga był wyświetlany bannerek tekstowy (bannerek tekstowy jest w postaci 100% działającego skryptu php). Jak wiem, górna część forum phpBB to plik forum/templates/subsilver/overall_header.tpl. Więc... zaglądam do jego kodu, w odpowiednie miejsce wstawiam swój skrypcik, zapisuję, uploaduję na serwer.

Co się dzieje? NIE DZIAŁA! Proste - plik .tpl nie wykonuje zapytań php. Wpadłem więc na pomysł aby wykorzystać przy tym mechanizm SSI. Tak więc... zapisuję mój skrypt w odrębnym pliku (banner_forum.php - link dowodzący, że sam skrypt działa) w głównym katalogu forum, a w overall_header.tpl w miejsce w które wcześniej ciskałem skrypt, tym razem wpisuję:
Kod
<!--#include virtual="banner_forum.php" -->

Nie działa. Dowiaduję się w pomocy technicznej mojego serwera, że:
Cytat
Pliki html zawierające odwołania SSI muszą mieć końcówkę .shtml.
. Tak więc: zamieniam nazwę pliku z overall_header.tpl na overall_header.shtml, zamieniam także w pliku forum/includes/page_header.php odwołanie overall_header z ".tpl" na ".shtml".

Zamiana w page_header.php działa, gdyż ogólnie overall_header.shtml jest wyświetlany w górnej części forum. Mimo to w miejscu gdzie powinien pojawić się wynik kodu php zawartego w banner_forum.php jest pustka. Spójrzcie sami: link. Ale dlaczego?!?! Nie mam pojęcia :-s

Spoglądając w "źródło" strony zauważyłem też że tam nadal widnieje:
Kod
<!--#include virtual="banner_forum.php" -->
tak jakby plik overall_header.shtml wogóle go nie zinterpretował.

Zrobiłem mały test na działanie SSI z plików .shtml. W niezwiązanym z forum katalogu (/test) umieściłem test.shtml, a w nim:
Kod
<!--#include virtual="../forum/banner_forum.php" -->
Działa bez szemrania: link do testu

Proszę o przeanalizowanie problemu i pomoc.
DeyV
proponuję zrezygnować z zabawy z SSI

Natomiast warto sprawdzić jak działają systemy templates w bb. A jak okazuje sie - bardzo porsto.
W plikach php jest fukcja
[php:1:858280875e]<?php
$template->assign_vars(array(
"NAZWA_ZMIENNEJ" => $wartosc ,
) );
?>[/php:1:858280875e]

A w plikach templates wyraznie widać, jak wykorzystane są takie zmienne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.