Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane z url'a widoczne w treść strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TomaszDyduch
Z góry wielkie dzięki za pomoc smile.gif
Szukam sposobu na wyświetlenie części adresu url w treści strony. Tzn. otwieram stronę, np. www.twojadomena.pl/jacek/1234 i chcę, aby otwarta strona zawierała w treści w odpowiednich miejscach informacje: jacek i 1234.
Zmieniając na www.twojadomena.pl/kod1/kod2 w treści wyświetla się kod1 i kod2, itd.
Proszę o pomoc.
windman
adres możesz wyciągnąc za pomocą $_SERVER['REQUEST_URI']

natomiast jeśli adres ma zawsze taką postać (oddzielony "/") to możesz jego składowe wrzucić do tablicy funkcją explode

1. <?php
  2. $adres = $_SERVER['REQUEST_URI'];
  3. $tablica = explode("/",$adres);
  4. ?>
TomaszDyduch
Dzięki, tyle tylko, że nie mam pojęcia jak to połączyć w całość?

Wprowadzić te zmienne na główną stronę, tj. index.php w danym katalogu, np.w głównym www.twojadomena.pl? Czy jakoś inaczej?
Jak to połączyć, aby dana zmienna (www.twojadomena.pl/jacek/1234): jacek i 1234 wyświetlała się w konkretnym miejscu w treści strony - jak to podpiąć do stałej części tekstu?
I w końcu jak powinien wyglądać gotowy zapis do wklejenia w edytorze, np. dla dwóch zmiennych (www.twojadomena.pl/jacek/1234)? Jak w przypadku wyciągnięcia 'jacek' a jak dla '1234' ?
windman
to co napisałem wcześniej rozbije Ci adres na składowe w taki sposób, że wszystko co stoi pomiędzy znakiem / będzie jako osobny element tablicy.

Teraz jak chcesz wyświetlić w kodzie html te elementy to odpowiednio:

<?=$tablica[0];?> - to będzie pierwszy element z rozbitego adresu
<?=$tablica[1];?> - to będzie drugi element z rozbitego adresu

itp.itd.
przybol
na poczatek proponuje Ci zapoznac sie z mod_rewrite apacha, bo bez tego nie bedziesz mial interpretowanych likow wg tego schematu: www.twojadomena.pl/kod1/kod2
TomaszDyduch
Dzięki piękne smile.gif pokombinujemy - zobaczymy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.