Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odpowiedni useragment = uprawnienia zalogowanego użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
stefan86
Witam,

Potrzebuję skrypt który po rozpoznaniu u gościa useragenta: googlebot/2.1 nada temu gościowi takie prawa jakby się zalogował. Czyli po prostu będzie mógł wchodzi i przeglądać tematy które są nie dostępne dla gości.

Chodzi o to, że forum nie jest dostępne dla gości a zależy mi aby jego treść była indelsowana przez google.

Pozdrawiam

P.S. Chodzi o forum phpBB2
Cezar708
1. Jeśli chcesz w ten sposób robić to jest to luka w bezpieczeństwie. Ponieważ wystarczy się przedstawić jako googleBot (wtyczki ff to umożliwiają zmianę headera USER_AGENT)

2. Skoro chcesz aby google indeksowało (czyli było dostępne w publicznej przeglądarce) to dlaczego nie udostępnisz tematów tylko do przeglądania gościom? Przecież każdy kto będzie chciał coś znaleźć i znajdzie to w google będzie w stanie przejrzeć googlową kopię Twoich dokumentów.

3. jeśli chcesz wykrywać roboty to tu znalazłem jakiś artykuł, nie wiem czy działa, ale zawsze masz jakiś punkt wyjścia.

Pozdrawiam
stefan86
Cytat(Cezar708 @ 14.03.2008, 11:26:01 ) *
1. Jeśli chcesz w ten sposób robić to jest to luka w bezpieczeństwie. Ponieważ wystarczy się przedstawić jako googleBot (wtyczki ff to umożliwiają zmianę headera USER_AGENT)

Jaka to luka? Nadanie praw zalogowanego to żadna luka. A po drugie to chyba lepiej już się zalogować niż szukać sposobu obejścia rejestracji aby móc przeglądać tematy.

2. Skoro chcesz aby google indeksowało (czyli było dostępne w publicznej przeglądarce) to dlaczego nie udostępnisz tematów tylko do przeglądania gościom? Przecież każdy kto będzie chciał coś znaleźć i znajdzie to w google będzie w stanie przejrzeć googlową kopię Twoich dokumentów.

Jedynym powodem zablokowania forum jest to aby "zmusić" userów do rejestracji. Nie jest to jakiś warez czy coś innego nie zgodnego z prawem abym to ukrywał. A zalezy mi aby google widziało wszystkie strony ponieważ jest ich aż 150 tyś. I do tej pory google je wszystkie widziało a od kiedy zablokowałem forum to ideksacja spadła do 60 tyś i jest zauwazalny spadek wejsć userów z google.pl. Nie ma co się dziwić skoro przeszło połowa zawartości strona wypadła już z zasobów google - nie ma co wyszukiwac = nie ma userów. A i zarazem PR spadł z 4 na.. 1

3. jeśli chcesz wykrywać roboty to tu znalazłem jakiś artykuł, nie wiem czy działa, ale zawsze masz jakiś punkt wyjścia.

Nie interesuje mnie wkrywanie botów a jedynie nadanie im (jedynie googlebotowi) możliwości przeglądania forum.
kosheen2k
Ale właśnie kolega stara się wytłumaczyć, że jeśli bot przeindeksuje wszystkie strony, na które mu zezwolisz - automagicznie będą one w cache'u google... to dokładnie to samo, jakbyś udostępnił normalnie gościom przeglądanie Twoich stron... nie widze najmniejszego sensu... a jeśli już zmusić do rejestracji, to zrób żeby dla gości była widoczna część tekstu, powiedzmy pierwsze 500 znaków danej strony - również dla googlebot'a - i to wszystko... takie rozwiązanie jest na experts-exchange.com.

Google-bot po prostu zcache'uje stronę i każdy niezalogowany, który znajdzie stronę poprzez wyszukiwarkę google będzie mógł ją obejrzeć bez konieczności rejestracji....

Wydaje mi się, że Twój plan może nie wypalić...

Pozdrawiam.
stefan86
To nie jest mój plan - takie rozwiazanie z powodzeniem jest stosowane w najnowszym phpBB3, na IPB i innych skryptach.

Proszę o napisanie takiego skryptu pod phpBB2.
Cezar708
proponuję lekturę z googla http://www.google.com/support/webmasters/b...py?answer=66355 szczególnie o Doorway pages

ale zawsze możesz zrobić tak, zakładając, że zalogowany oznacza, że w sesji jest ustawiona zmienna $_SESSION['logged'] = true

umieść na początku skryptu taki kod:
  1. <?php
  2. if(preg_match('/googlebot/i', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'], $match )){
  3. // to jest spider googla więc automatycznie zostanie zalogowany
  4. $_SESSION['logged'] = true;
  5. }
  6. ?>
stefan86
Cytat
ale zawsze możesz zrobić tak, zakładając, że zalogowany oznacza, że w sesji jest ustawiona zmienna $_SESSION['logged'] = true

Własnie o takie coś mi chodzi, czyli nadanie gościowi-googlebotowi statusu zalogowania

Nie wiem jak to jest w phpBB2. Ale chyba tak prosto tego nie zrobili.

Stąd można pobrać skrypt phpBB2: http://www.phpbb2.pl/download.php?get=453
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.