Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHPMyAdmin i pole "Domyslnie"
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
ins@ne
Witam!
Zainstalowalem wlasnie PHPTriad 2.2 ( MySQL 3.23.48 ). Po utworzeniu nowej tabeli, w polach, w ktorych dopuszczalna jest wartosc NULL, automatycznie MyAdmin wstawil mi w pole Domyslnie wartosc NULL. Jest to logiczne i sensowne, ale nielogicznie i bezsensowne jest to, ze nie moge tam nic wpisac sad.gif. Moja tabela wyglada tak:
Nr (tinyint) not null
Tytul (text) not null
Data (date) null
Poziom (tinyint) not null
Nadrzedna (text) null
Zawartosc (text) null

Jesli teraz przy wypelnianiu w polu Data ustawie NOW to zostanie wstawiona aktualna data, jednak niezaleznie od tego co wpisze w pola Nadrzedna i Zawartosc to zawsze pojawia mi sie NULL (nie zaznaczam zadnej opcji z rowijanego menu)...

Dlaczego tak?
Cudi
To usuń te null'e:
:arrow: not null - nie pusta
:arrow: null - pusta
:arrow: a bez niczego najnormalniejsza w świecie, może być pusta, ale nie musi
ins@ne
Serdecznie dziekuje... Myslalem po prostu, ze ustawienie null jedynie zezwala zeby pole bylo puste, a nie samodzielnie je ustawia... Moj blad biggrin.gif
uboottd
Cudi: nie dziwuj, domyslnie jest null i nie podanie wyraznie tego oznacza dokladnie to samo co podanie ze pole jest null, czyli _MOZE_ miec wartosc null, ale nie musi.

ins@ne: nie bardzo nistety znam myadmina (wole linie polecen winksmiley.jpg ) ale jest to dziwne - moim zdaniem myadmin robi dokladnie co mu kazesz, choc nie jest to to o co Ci chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.