Cytat
Zastanawia mnie skąd bierzecie zlecenia.
Swoją przygodę ze zleceniami rozpocząłem w momencie kiedy wypuściłem w świat swój serwis internetowy. W poszukiwaniu sponsora na serwis natrafiałem na róznych ludzi, a Ci z kolei mnie zapamiętali i po jakimś okresie dostałem pierwsze zlecenie, które skrupulatnie i szybko wykonałem. Zleceniodawca miał pogląd na moje umiejętności bo w tamtym czasie był sponsorem mojego serwisu.
Pierwszy zleceniodawca był osobą, która rozpoczynała swoją działaność związaną z promowaniem turystyki w internecie a w późniejszym czasie rozwinął się na szerszą skalę - ale nie o nim będzie mowa.
Za pośrednictwem pierwszego zleceniodawcy poznałem swoich potencjalnych klientów, którzy zapoznawszy się wcześniej z projektami jakie zrobiłem dla swojego zleceniodawcy stwierdzili, że jestem wart uwagi i zasługuję na pracę.
I tak ten łacuszek się ciągnie. Co kończę pracę nad jakimś serwisem / oprogramowaniem zaczynam nową... Na dłuższą metę staję się to monotonne więc niekiedy odmawiam jeśli nie mam ochoty na kodowanie.
Jak już ktoś wcześniej napisał umiejętności to nie wszystko - należy pokazać się przyszłemu zleceniodawcy z jak najlepszej strony żeby i on mógł w przyszłości polecić nas komuś.
Z swojego doświadczenia muszę stwierdzić, że w kontakatch między zleceniodawca-wykonawaca liczy się:
- komunikacja-informacyjna (czyli bieżące informowanie o postępach w pracy nad zleceniem)
- terminowość (wypełnianie zleceń na czas, a w przypadku niemożności wcześniejszcze powiadomienie)
- jasność wypowiedzi (czyli nie owiłanie wszystkie w bawełnę i przekaz w trudnych dla zleceniodawcy terminach tylko jasno i zwięźle).
Może wydać się dla większości oczywiste ale warto nadmienić powyższe punkty dla początkujących.
Cytat
Tak mnie to wzieło że aż wczoraj sobie kupiłem wyborczą, bo był dodatek z ofertami pracy, ale nic nie znalazłem. W necie na stronach z ofertami to tylko na praca.pl znalazłem jakieś oferty no i oczywiście na php.pl:) Ale to jest za mało. Muszą być inne źródła.
Osobiście nie próbowałem nigdy wykonywać zleceń poprzez tą drogę ale może w czasie wysokiej desperacji zacznę.
Sądze jednak, że takich osób odpowiadających na te lub podobne zlecenia jest bardzo wiele i jak już (również) ktoś nadmienił w większości są to amatorzy, którzy piszą dziurawe skrypty za marne pieniądze.
Cytat
Niskie ceny? To spróbuj podać komuś cene 2000 za duzy projekt jak ma garść lamerów za 700 zł. Na pewno dostaniesz.

Możesz się postarać przekonać zleceniodawcę, o skutkach jakie może ponieść w przypadku wybraniu *tańszych * programistów.
Cenimy siebie i swój czas. O wiele więcej zyskamy odstawiając to zlecenie amatorom i kształcąc się czytając jakąś fachową literaturę w czasie gdy klepacz-programista tworzy oprogramowanie za marne XX złotych w trakcie gdy powinien otrzymać za projekt 10/100 x XX złotych więcej.
Cytat
Dobrze napisana umowa i projekt PRZED jego realizacją to 3/4 sukcesu. Unika się wtedy sytuacji gdy przy serwisie gotowym w 90% klient mówi, że on jednak chce mieć "trochę" inną funkcjonalność, a z punktu widzenia programisty przewraca to 100% kodu

Miałem już nieraz podobną sytuację dlatego w trakcie pisania aplikacji dla zleceniodawcy staram się przebyć kilka rozmów w których ustalimy w pełni szczególy na temat najważniejszej funkcjonalności oraz tej przyszłościowej - w ramach ewentualnej rozbudowy.
Tym samym pomysł zarysu wymagań przemawia do mnie i chętnie z takiego czegoś bym korzystał.
Cytat
*pobranie zaliczki za pierwszy podstawowy projekt (beta)
Beta to już nie taki wczesny. Zaliczka to już po Alphie można brać.
Pozdrawiam.