Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS/HTML] Lamanie dlugich stringow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Luciano
Witam,

Czy jest jakas sensowna metoda na zlamanie dlugich stringow w DIVie? Mam na mysli sytuacje gdy <DIV> ma zdefiniowana szerokosc np. 300px a ktos wrzuci tam np. 200 znakow "O". Taki string z uwagi na brak spacji wyjdzie poza ramy elementu i popsuje caly design. Mozna to oczywiscie robic z PHP i jeli np. nie ma spacji przez N liczbe znakow wrzucac <BR /> ale to rozwiazanie jest beznadziejne, poniewaz litery maja rozna szerokosc i zawsze w innym miejscu string zostanie przelamany.
JoShiMa
Może overflow wprawdzie nie łamie, ale może pomóc.
Luciano
Widze, ze nikt nie jest skory do pomocy a w przedszkolu napewno nikt nie pomoze poniewaz temat wbrew pozora nie jest banalny.

Dla zainteresowanych tematem znalazlem dobre rozwiazanie - geste wstawianie tagu <wbr/> przegladarka sama zadecyduje czy lamac na wbrach czy nie.
mike
Niestety możesz to rozwiązać tylko na dwa sposoby:
1. Łamać stringa na przykład spacją (za pomocą PHP lub po stronie przeglądarki za pomocą JavaScript)
2. Dodać overflow co zasugerowała ~JoShiMa.

Niestety nie ma za bardzo innych możliwości bo sam HTML nie jest w stanie łamać ciągu znaków.

Jeśli chodzi o tag <wbr> to nie polecam Nie wszystkie przegląadrki go wspierają i nie jest on częścią specyfikacji.
Pod linkiem poczytasz więcej.
rzymek01
oprócz overflow znalazłem coś takiego: http://www.thefutureoftheweb.com/blog/breaking-long-urls
Luciano
Obecnie IE6 i 7 oraz FF1/2 a to mi w zupelnosci wystarcza. Co do specyfikacji to nie wiem nawet skad on pochodzi bo na w3c.org ani slowa o tym znalesc nie moglem.. dziwna sprawa z tym tagiem.

Obecnie IE6 i 7 oraz FF1/2 a to mi w zupelnosci wystarcza. Co do specyfikacji to nie wiem nawet skad on pochodzi bo na w3c.org ani slowa o tym znalesc nie moglem.. dziwna sprawa z tym tagiem.

EDIT:

o dzieki rzymek01, ten CSS rozwiaze jeszcze problem Opery i Safari.
mike
Cytat(Luciano @ 8.08.2008, 11:56:06 ) *
o dzieki rzymek01, ten CSS rozwiaze jeszcze problem Opery i Safari.
Hihi, to samo jest w moim linku tongue.gif
Choć i tak źródło jest jedno.
Luciano
LoL. Nie zauwazylem linka zamieszczonego w Twoim poscie co smieszniejsze wlasnie tam dowiedzialem sie o WBR i nie zauwazylem CSSa ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.