Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: generowanie schematu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ppatrykp
witam,
w poście załączam kilka screenów z pewnej strony www(ona jest chyba wykonana w JSP, w frameworku JPF), na której chciałbym się troszke wzorować tworząc swój kreator.
Strona to nic innego jak formularz do wypełnienia w kilku krokach, po czym zgodnie z danymi, które podam w formularzu potrzebuje wygenerować schemat blokowy danego systemu coś jak tu
Tu są zdjęcia
kilka fotek ponieważ widoczna jest wtedy analogia, że pewne rodzaje elementów są w kolumnach bądz wierszach.
W zasadzie chodzi o wykorzystanie przez skrypt przygotowanych bloków oraz połączyć sensownie liniami prostymi łamanymi...

Powiedzcie mi szczerze czy wogóle w PHP można to wykonać?

pozdrawiam i czekam na Wasze opinie na ten temat
Paweł
Kocurro
W PHP'ie możesz narysować wszystko - pytanie czy jesteś na tyle inteligentny i czy posiadasz odpowiednią wiedzę i umiejętności by narysować takie schematy. PHP jest ołówkiem ale Ty musisz mu powiedzieć gdzie ma stawiać kreski, kropki, kółka itp.

Jeśli umiesz matematykę w stopniu, który za dobrych czasów był wymagany by zakończyć podstawówkę (teraz nawet na studiach od pokolenia gimnazjum nie wymagają tego) to dasz radę - musisz przeliczyć pozycję, długości i odpowiednio rysować.

pozdrawiam,
Łukasz
ppatrykp
ok, jestem studentem elektroniki, uważam, że z matematką problemu nie ma.
Bo właśnie lokowanie bloków to problem by nie był ale chodzi o łączenia prostymi kreskami, bo jak widzisz w fotkach bedzie bardzo wiele kombinacji rozmieszczenia obiektów, po lewej szczególnie, więc tam z tym obliczaniem długości kresek było by mnóstwo kombinacji... to właśnie mnie martwi, czy dobrze dobieram język
nospor
Cytat
ale chodzi o łączenia prostymi kreskami
No ale to php nie ma nic do tego. Ty wyliczasz wspolrzedne kreski (jej poczatek i koniec) i mowisz dla php ze ma narysowac kreske o takich wspolrzednych
ppatrykp
czuje, że to będzie bardzo głupie pytanie. PHP jak podam od kąd do kąd, to on sam ją złamie gdzie będzie trzeba? nie mam doświadczenia z bilbiotekami do rysowania większego niż, robienie miniaturek.
nospor
Cytat
PHP jak podam od kąd do kąd, to on sam ją złamie gdzie będzie trzeba?
A niby skad ma wiedziec ze ma gdzies lamac?
Jak mowisz: rysuj linie to znaczy rysuj linie a nie rysuj lamaną linie i to w takim miejscu co mam wymyslony w glowie

php to nie jest specjalistyczny program do rysowania schematow. Owszem mozesz nim narysowac schemat, ale musisz mu dokladnie powiedziec co gdzie dlaczego z kim i za ile.
ppatrykp
ok dzięki, to tylko chciałem wiedzieć już mam jasność z PHP'em przynajmniej. Bardzo Wam dziękuję
elmozaur
hmm ale wspolrzedne poczatku i konca linii mozna podawac do funkcji ktora bedzie lamala linie zawsze w polowie wysokosci i szerokosci a kazda linia bedzie prowadzona pod katem prostym
wrzasq
@elmozaur: gdyby schematy mialy zawsze jedna kreske, to bys dzis na liczydlach gral w quake'a.
ppatrykp
będę realizował w php ten projekt.. szukałem necie ale nic konrektnego nie znalazłem.. jaką książkę polecacie do bibliotek GD?
i czy ta biblioteka jest na tyle sprawna, żeby założmy kilka osób jednocześnie móc generować.. np gdyby kilku internautów wypełniało mniej więcej jednocześnie formularze
nospor
Cytat
jaką książkę polecacie do bibliotek GD

http://pl2.php.net/manual/pl/ref.image.php smile.gif

Cytat
i czy ta biblioteka jest na tyle sprawna, żeby założmy kilka osób jednocześnie móc generować.. np gdyby kilku internautów wypełniało mniej więcej jednocześnie formularze
GD tu nie ma nic do gadania. GD operuje na pliku, ktory dostanie.
Jesli chcesz by kilka osob operowalo na tym samym pliku jednoczesnie (troche dziwny pomysl) to musisz to obsluzyc w php.
ppatrykp
z tym generowaniem miałem na myśli, żeby po prostu kilka osób mogło wykorzystywać skrypt jednocześnie:)
a książeczki naprawde żadnej nie ma żeby jakiś przykład sprawdzony zobaczyć?
nospor
Cytat
a książeczki naprawde żadnej nie ma żeby jakiś przykład sprawdzony zobaczyć?
W linku co dostales masz same przyklady...

Prosze, rysowanie linii:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.imageline.php
ppatrykp
no fakt zgadza się, nawet szybko znalazłem funkcję do kopiowania obrazka na nowy obrazek nad, którym pracuję
Rozumiem, że książki nie ma:)

dzięki za pomoc, jestem Ci bardzo wdzięczny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.