Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Produkty w sklepie internetowym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nexis
Sklep internetowy, na którym pracuje, posiada produkty pobierane z zewnętrznego pliku XML, które są następnie importowane do bazy danych MySQL.

Sklep powinien mieć także możliwość wprowadzenia produktu ręcznie i w związku z tym mam pytanie:

W jaki sposób zorganizować przechowywanie produktów wprowadzanych ręcznie? Najlepiej chyba stworzyć drugą tabelę z jednakowymi polami, ale jak wtedy operować na danych tak jakby to była jedność (np. podczas wyszukiwania)?
dr_bonzo
To nie prosciej dodac kolumne oznaczajaca produkty importowane lub recznie wprowadzone?
elmozaur
ja bym zrobil to na tej samej tabeli bez dodatkowych kolumn.
Dla usera nie ma znaczenia czy ktos wpisal 1000par butow recznie czy zaimportowal z xmla
nexis
Cytat(dr_bonzo @ 13.08.2008, 09:49:06 ) *
To nie prosciej dodac kolumne oznaczajaca produkty importowane lub recznie wprowadzone?

Otóż przed importem robiłem

1. TRUNCATE TABLE `products`

Ale równie dobrze mógłbym w sumie zrobić

1. DELETE FROM `products` WHERE `type` = 'importowane'
wrzasq
@elmozaur: drugi temat z rzedu, gdzie piszesz cos, o czym kompletnie nie masz pojecia. nie chodzi o zadnego juzera (znaczy chodzi jak zawsze winksmiley.jpg ), chodzi o rozwiazanie techniczne.

@nexis: to zalezy czy sa jakies roznice w danych z tych dwoch zrodel. mozesz zrobic dwie tabele, oraz widok laczacy je UNION'em. ale jesli nie ma roznic, to sadze, ze rozwiazanie dr_bonzo'a i to co podales bedzie najodpowiedniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.