Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+mysql] odczytać to co zapisałem ;)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
uirapuru
robie sobie:
  1. <?php
  2. mysql_query("INSERT INTO tablica VALUES('','aaa','bbb','ccc')");
  3. ?>

pierwsza wartosc jest pusta, bo to pole id w bazie typu int i jest autoincrement

ale zaraz potrzebuje własnie te wartosc jakos z bazy z tego rekordu odczytać. probowałem od razu zamienić to powyższe i zrobić:

1. <?php
  2. $wynik = mysql_fetch_row(mysql_query("INSERT INTO tablica VALUES('','aaa','bbb','ccc')"));
  3. ?>

ale pokazuje mi jedynie błąd, że

Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

możecie mi jakoś z tym pomóc?
Cysiaczek
Zapytanie INSERT nie zwraca żadnych rekordów, które można wstawić do mysql_fetch_row() - odsyłam do dokumentacji.

Pozdrawiam.
uirapuru
tego sie spodziewałem i empirycznie sprawdziłem. nie mogę znaleźć funkcji, która podałaby mi cały ostatnio zmieniony/dodany do mysql rekord... juz mi sie oczy męczą od tego helpa, może ktoś ma w głowie proste rozwiązanie?
Cysiaczek
Musisz wykonać dwa zapytania - obecny tu INSERT, a potem SELECT, w którym podajesz ostatnio wstawione ID rekordu.
mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
uirapuru
właśnie na to trafiłem w docach, dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.