jestem po lekturze naprawdę wielu tematów na tym forum, w okręg moich zainteresowań weszła także książka "PHP5 Obiekty, wzorce, narzędzia".
Mimo to mam problem co do ułożenia odpowiedniej klasy. Moje problemy:
1. Czy w klasie np. do obsługi newsów powinna znajdować się metoda do wyświetlania konkretnego newsa/newsów jeżeli nie stosuje ścisłego MVC (chce napisać stronę zintegrowaną z innym skryptem od którego będę używał kilka klas i funkcji, m.in. do wyświetlania w przeglądarce html)? Jeżeli nie to powinienem zrobić dla niej osobną funkcję (bez klasy)?
2. Idąc dalej przykładem klasy do obsługi newsów chciałbym zapytać czy lepiej definiować ID newsa już w konstruktorze czy ustalać go manualnie przez metodę np. setId()?
3. Czy opłaca się stworzyć osobną metodę do dodawania elementów do tablicy z danymi newsa (np. addParam($key, $value)

Poniżej zarys klasy:
<?php class News { private $newsId = 0; public function setId($id) { } // Ustawia id newsa na którym chcemy operować public function submit() { } // Jeżeli newsId > 0 to aktualizuje, jeśli odwrotnie to tworzy nowy rekord private function insert() { } private function update() { } public function delete() { } public function addParam($key, $value) { } // Dodaje parametry typu nazwa newsa, autor, treść, źródło do tablicy danych public function print() { } // Wyświetla newsa, jeżeli ustaliliśmy Id do wyświetla wybrany news, jeżeli nie to
wszystkie private function printSpecific() { } private function printAll($perPage) { } } ?>
Jest tu sens OOP? Co zmienić aby było lepiej?
Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuje za wyjaśnienia!