Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przenoszenie źródła strony.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dark_root
Interesuje mnie czy można za pomocą skryptu przenieść kod html z jednego dokumentu mającego chmod 777, leżącego na jednym serwerze do innego pliku? Tzn.
Jest strona http://example.pl/index.html i potrzebuje skryptu, który po odpaleniu skopiuje ten kod html i go wyświetli jednocześnie nadpisując swój kod. Jak takie coś zrobić?
sagittariuspl
nie musi miec 777 winksmiley.jpg

polecam funkcje file_get_contents lub curl - jest to banalne

1. <?php
  2. $tresc=file_get_contents("htt://onet.pl");
  3. echo $tresc;
  4. ?>
dark_root
Mam jednak pewien problem. Odpalając skrypt
Kod
<?php
$tresc=file_get_contents("http://localhost/~ruben/ab.txt");
echo $tresc;
?>

skrypt ab.txt
Kod
<?
$e=2+1;
?>
<form action="ruben.php">
<input type="text" name="d" value="<?=$e ?>"/>
<input type=button value=aa>

Odpalając http://localhost/~ruben/ab.txt efekt jest taki, że kod został przeniesiony z ab.txt, ale zawarte w nim elementy php nie działają. Nie jest to raczej spowodowane rozszerzeniem pliku docelowego, gdyż wszelkie elementy html działają bez zarzutu. Jak można to zmienić, żeby przekazywany kod php działał?
sagittariuspl
oczywiscie ze nie dziala, bo pliki php zapisuje sie w pliku .php nie .txt biggrin.gif

prawde mowiac nie wiem co kombinujesz. sprobuj include ("ab.txt");

ostatecznie tez polecam funkcje eval
webdice
  1. <?php
  2.  
  3. print '...';
  4.  
  5.  
  6. include 'file.txt';
  7.  
  8.  
  9. ?>
dark_root
Includowanie odpada, gdyż chce pobrać kod php z pliku znajdującego się na innym serwerze.
Użyłem wcześniej rozszerzenia txt, gdyż pobierając kod php z pliku z innego serwera to zapisuje się skrypt przetworzony już przez przeglądarke a ja potrzebuje kod w orginalnej postaci. Myślalem, iż skoro element docelowy ma rozszerzenie php to dostarczając mu kod php poprzez tą funkcje również przetworzy go normalnie. Istnieją jeszcze jakieś sposoby przesłania kodu php z innego serwera?
webdice
Zapomnij, nie da się odczytać źródła pliku z innego serwera (oczywiście mówię o skryptach wykonywalnych).
sagittariuspl
kolego - jeszcze raz pytam - co Ty kombinujesz biggrin.gif wyobraź sobie co by bylo gdyby kazdy mogl sobie odczytac teraz pliki php onetu lub google winksmiley.jpg

jezeli ten drugi serwer nalezy do Ciebie to sa lepsze metody wysylania danych - np. xml
tiraeth
Cytat(webdice @ 6.09.2008, 23:05:20 ) *
Zapomnij, nie da się odczytać źródła pliku z innego serwera (oczywiście mówię o skryptach wykonywalnych).

Dobrze, że o tym wspomniałeś (to w nawiasie). Bo w przykładzie podanym przez autora jest to możliwe - pliki z drugiego serwera są wysyłane jako text/plain. Często spotykany błąd u początkujących w ich "routerach" aplikacji winksmiley.jpg

Prosta sprawa: eval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i zawartość pliku będzie przetworzona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.