Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [prawo]Boty wyszukiwarek i transfer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dejwid
co powazne serwisy robia z botami malo znanych katalogow i wyszukiwarek?
wiadomo ze google yahoo musza byc ale takie wyszukiwarki ktorych prawie nikt nie uzywa rowniez istneija.
co powiniem z nimi zrobic? mam kilka tysiecy podstron i zzeraja mi b. duzo tranferu. poza tym czesto wracają.
jesli je zablokuje to moge nie pojawic sie w wynikach ich wyszukiwan. czy takie indeksowanie jest w ogole legalne i zgodne z netykietą?
Lars
Najzupełniej legalne...a jak ci przeszkadzają to je zbanuj w .htaccess smile.gif

Pozdrawiam
Black-Berry
Jak odróżniasz bota wyszukiwarki od użytkownika ?
bełdzio
popatrz tu -> http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showforum=18 na pewno znajdziesz info jakie i jak poblokowac
Black-Berry
dzięki
Dejwid
nie do konca o to mi chodzi. wiem ze moge je poblokowac ale czy to bedzie dla mnie dobre? nie bedzie mnie w tych serwisach ktore jednak ktostam odwiedza. jak w tej sytuacji postepuja powazne portale?

ps. bota odroznaim po tym ze wlazi mi na wszystkie podstrony regularnie co jakis czas i zzera pol transferu winksmiley.jpg
bełdzio
zadaj sobie pytanie czy zalezy CI zeby w danej szukaczce byc, i czy ilosc transferu jaka zjada bot jest adekwatna do tej checi smile.gif jak nie to banuj
Black-Berry
możesz też wpuszczać boty tylko na wybrane podstrony np tylko index. Wtedy jest szansa ze bedziesz w danej wyszukiwarce przy jednoczesnym małym obciążeniu transferu.
Dejwid
Ok dzieki to już prawie wszystko co chcialem wiedziec winksmiley.jpg
jeszcze tylko: jak to rozwiązuje np. onet.pl, yahoo.com, microsoft.com, maxior.pl??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.