Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] czas
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stirith
Witam

Zrobiłem sobie mały skrypcik który oblicza z liczby dni w roku, ktory to dzien i miesiąc (wiem ze są odpowiednie do tego funkcje żebym nie musiał tego robić, ale mi to jest potrzebne do czegoś innego);

Wywoluje funkcje : date(z) (Wyswietla który mamy dzien od początku roku -> Na dzien dzisiejszy wyskoczylo mi 260 dzien w roku -> obliczając ręcznie wyszło mi że przecież mamy rok przestępny i powinno być 261..... Czy ta funckja date(z) oblicza dni roku i wlicza w to rok przestępny ? (z książki wynika że tak) ale z praktyki NIE....dlaczego ? Sprawdzałem na dwóch serwerach (cal.pl i jor.pl) i na obu to samo...

Czy to normalne ?
nospor
http://pl2.php.net/manual/pl/function.date.php
i zobacz dokladnie co zwraca twoje 'z'. Przeczytaj dokladnie 5 razy
stirith
Przeczytałem....Tylko że zadając to pytanie, opierałem się na książce...

dz....
nospor
Skoro przeczytales manuala i przeczytales ze dzien liczony jest od 0 wiec nie wiem co ma do tego ksiazka.
wyskakuje ci 260 czyli jest to 261 dzien roku bo jest liczone od 0 czyli wszystko jest ok. Co ma do tego ksiazka? Pamietaj, ze w ksiązkach jest wiecej bykow niz w manualu.
stirith
Bo w książce pisało : 0 do 366

Nie zwróciłem uwagi na to 0...tylko na liczbe 366

Mój błąd...można zamknąć winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.