Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mazc
witam, czy da sie to wszystko ujac w jednym zapytaniu?

mam 3 tabele

pierwsza:

id|imię|nazwisko|id_drugiej

druga:
id|a1_id trzeciej|a2_id trzeciej|a3_id trzeciej

trzecia:
id|opis|wartosc

chciałbym jednym zapytaniem wyświetlić:

imię|nazwisko|id_drugiej| a1_id trzeciej(opis i wartosc)| a2_id trzeciej(opis i wartosc)| a3_id trzeciej(opis i wartosc)

czy jest to możliwe? czy trzeba rozbijać na parę zapytań?

dziękuje za odpowiedz
nospor
mozna. poczytaj o left join
mazc
hmm tongue.gif sprawdzałem próbowałem ale nic.. najgorsze jest to ze nigdzie nie widziałem takiego przykładu zwykle to co moglem zobaczyć to joiny łączą kolumny.

niestety to co mi wcześniej wyszło... to żeby pobrać to co chce muszę wykonać aż 3 zapytania..

$wynik1=mysql_query("SELECT trzecia.id, opis, wartosc FROM druga JOIN (trzecia, pierwsza) ON pierwsza.id_drugiej=druga.id AND druga.a1=trzecia.id");
$wynik2=mysql_query("SELECT trzecia.id, opis, wartosc FROM druga JOIN (trzecia, pierwsza) ON pierwsza.id_drugiej=druga.id AND druga.a2=trzecia.id");
$wynik3=mysql_query("SELECT trzecia.id, opis, wartosc FROM druga JOIN (trzecia, pierwsza) ON pierwsza.id_drugiej=druga.id AND druga.a3=trzecia.id");

nie chciałbym dodatkowo marnować miejsca w drugiej tabeli na opis z trzeciej:S

może jakieś bardziej szczegółowe naprowadzenie? tongue.gif prosze
melkorm
  1. SELECT t01.wartosc AS w1,t02.wartosc AS w2, t03.wartosc AS w3 FROM test3 t3 INNER JOIN test2 t2 ON (t3.od_drugiej = t2.id) INNER JOIN test t01 ON (t2.id_mat = t01.id) INNER JOIN test t02 ON (t2.id_mat2 = t02.id) INNER JOIN test t03 ON (t2.id_mat3 = t03.id) WHERE t3.id=1

Nie jest to doskonałem zapytanie - poczytaj na temat joinów smile.gif (nie doskonałe bo psiałem na szybko biggrin.gif)

test3 = pierwsza
test2 = druga
test = trzecia

troche pomiesznae ale działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.