Cytat(melkorm @ 24.09.2008, 21:05:02 )

SELECT * , GROUP_CONCAT(p.publikacje) AS publikacje FROM autorzy a INNER JOIN wydarzenia w ON (a.id=w.id_autor) INNER JOIN publikacje p ON (a.id=p.id_autor) GROUP BY a.id
nie testowałem z tego wynikł błąd za który przepraszam tak już powinno chodzić prawidłowo. Jeżeli nadal występuje błąd prosze o wklejenie kodu i wygladu tabeli.
Dzięki za pomoc!
Widzę jednak, że sam sobie nie poradzę. A więc od początku. Ten przykład z publikacjami to był przykład, chciałem na nim dobrze opisać.
A więc mam trzy tabele:
musicians - w której przechowuję dane wszystkich muzyków
musicians_bands - w której przechowuję informacje o zespołąch, w jakich muzycy grali /jak wiadomo tego jest dużo, więc dlatego osobna tabela
bands - zawiera informacje i zespołach wszystkich.
Teraz:
Struktury tabel musicians i bands nie będę opisywał bo jest standardowa /id, name, etc./. Najważniejsza jest struktura tabeli musicians_bands:
ID | BAND_ID | YEAR_F | YEAR_T
Najważniejsze są te dwa pola, id oraz band_id.
ID - to ID danego artysty, a BAND_ID to id danego zespołu /danych z dwóch poprzednich tabel/
Teraz pytanie: w jaki sposób sformułować zapytanie do bazy, aby wqyświetlał:
Artysta 1 | Zespół 1, Zespół 2
|
--------------------------------------
Artysta 2 |Zespół 3
|
Artysta 3 | Zespół 1, Zespół 4
|
Czyli generalnie, żeby pobierał dane:
Wszystkie z tabeli musicians => wszystkie z tabeli musicians_bands => band_name z bands. Tylko, żeby wyplute wyniki z bands_musicians wyświetlał w jednej komórce.
Mam nadzieję, ze teraz trochę jaśniej opisałem

Nie wiedziałem, że wytłumaczenie dokładne o co chodzi jest takie trudne...