Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CSS efekt vista aero
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
misiek172
Witam.

Jak za pomocą CSS uzyskać efekt areo Visty czyli rozmazanie + przeźroczystość, przeźroczystość i poruszanie okienka, rozmiary i inne pierdoły już zrobione, jeszcze tylko żeby to co jest pod spodem było rozmazane znaczy się BLUR

Jak to osiągnąć?

Pozdrawiam, Łukasz.
wookieb
Nie da się w css. Chyba nawet css3 nie bedzie dawal takiej mozliwosci.
Takie coś zrobisz we flashu badz w apletach java. Gdzie to 1 jest bardziej popularne.
misiek172
we flash to wiem, potrafię, ale to jest aplikacji księgowa i nie mogę przesadzać z bajerami takimi jak okna flash, ponieważ czym więcej bajeru tym więcej bugów, a program musi być stabilny, no trudno, będzie musiała wystarczyć mi css, chyba że ktoś ma aplecik napisany ?
wookieb
Nie każdy ma zainstalowaną obsługe apletów wiec lepszym kierunkiem bedzie flash. A aplet to też "przebajerowana" sprawa.
Poza tym dobry programista wiekszosc bugów potrafi uniknąć. Zreszta jakie "wielkie" bugi moze wywoływać takie okienko z blurem z tyłu??
sazaail
Hej,

W samym CSS sie nie da, ale jesli sobie przygotujesz odpowiednie grafiki - polprzezroczyste png z blurem, to mysle ze nie bylo by wiekszego problemu cos takiego stworzyc. W takim wypadku "okienko" jest tak naprawde warstwa wypozycjonowana absolutnie, z ustawionymi odpowiednimi marginesami i backgroundem.
korek_a
co do robienia samych okienek to http://www.dhtmlgoodies.com/index.html?page=windowScript
co do przezroczystości oprawki to opcja filter: Alpha(Opacity=50, Style=0)
nexis
Cytat(misiek172 @ 9.10.2008, 11:53:47 ) *
Jak za pomocą CSS uzyskać efekt areo Visty czyli rozmazanie + przeźroczystość, przeźroczystość i poruszanie okienka, rozmiary i inne pierdoły już zrobione, jeszcze tylko żeby to co jest pod spodem było rozmazane znaczy się BLUR

Cytat(misiek172 @ 9.10.2008, 12:05:50 ) *
to jest aplikacji księgowa i nie mogę przesadzać z bajerami

To się zdecyduj czy chcesz mieć w końcu "bajery" czy też z nich rezygnujesz, a jeśli chodzi o
Cytat(misiek172 @ 9.10.2008, 12:05:50 ) *
czym więcej bajeru tym więcej bugów

to wszystko zależy od umiejętności programisty. Wniosek dobry dla osób, które bez wiedzy biorą się za takie rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.