Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zliczanie kliknięć
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MitS
Witam serdecznie,

mam duży problem otóż tworze sobie rotator bannerów i nie potrafię obliczyć ilości kliknięć na banner typu *.swf
Kompletnie nie mam na to pomysłu, może ktoś zna rozwiązanie tego problemu i zechciał by się nim podzielić ?
Pozdrawiam
Lars
Po kliknięciu na baner powinno przenosić do np. liczenie.php?nazwa=nazwabanera. Tam też liczenie i potem przekierowanie headerem.

Pozdrawiam.
MajareQ
MitS - w taki sam sposób co inne bannery.
Rozwiązaniem tutaj powinien być if rozpoznający czy obraz banneru jest swf czy innym plikiem.
Riklaunim
Reklamy flash powinny mieć zaszytą zmienną podawaną do pliku SWF w parametrze, która przechowuje adres na jaki ma przekierować - na odpowiednią stronę w twoim serwisie, który zliczy kliknięcie dla tej reklamy i przekieruje na odpowiedni adres końcowy.
dsk
sprawdz czy onClick bedzie dzialal na obiekcie
mozesz tam podstawic plik ajaxa do zliczania

dzialalo by uniwersalnie dla wszystkich plikow swf, bez ich edycji

nie testowalem tego sposobu
MitS
Dziękuje za odpowiedzi.

Cytat
Po kliknięciu na baner powinno przenosić do np. liczenie.php?nazwa=nazwabanera. Tam też liczenie i potem przekierowanie headerem.

Cytat
MitS - w taki sam sposób co inne bannery.

Hmmm tu nie jestem pewien czy powinno tak być tzn. jeśli są bannery typu .swf, które posiadają w sobie 4 przyciski do 4 różnych stron to co wtedy?

Cytat
Rozwiązaniem tutaj powinien być if rozpoznający czy obraz banneru jest swf czy innym plikiem.

Sam if mam liczenie dla bannerów statycznych mam, ale z swf'ami nadal mam problem

Cytat
Reklamy flash powinny mieć zaszytą zmienną podawaną do pliku SWF w parametrze, która przechowuje adres na jaki ma przekierować - na odpowiednią stronę w twoim serwisie, który zliczy kliknięcie dla tej reklamy i przekieruje na odpowiedni adres końcowy.

Też ten pomysł wydaje się zły, gdyż osoba dająca banner reklamowy przykładowo daje ten sam banner dla 50 serwisów to wątpie czy tej osobie chciało by się specialnie dla mojego serwisu dodawać coś do action script'a w szczegolności gdy może się na tym nie znać (bo banner tej osobie mogła robić inna osoba).

Cytat
sprawdz czy onClick bedzie dzialal na obiekcie
mozesz tam podstawic plik ajaxa do zliczania

dzialalo by uniwersalnie dla wszystkich plikow swf, bez ich edycji

nie testowalem tego sposobu

sam na to już wcześniej wpadłem ale niestety to nie działa tak jak bym chciał tzn. onclick działa zanim animacja się pojawi, gdy się pojawi onclick już nie działa :/

To by było najlepsze rozwiązanie, ale niestety chyba odpada.
Ma ktoś jakieś jeszcze ciekawe pomysły które mogły by zadziałąć ?
Pozdrawiam
tomek_
odświeżam bo mam ten sam problem, jak zliczyć kliknięcia w baner *.swf jeśli nie mogę ingerować w jego kod.

dostaje baner od reklamodawcy i tam jest już zaszyty adres na który ma kierować i nie mogę go zmodyfikowac żeby pzeszedł przez mój skrypt zliczający.

może ma ktoś jakieś pomysły?
Riklaunim
Wtedy odrzucasz taką reklamę. Popatrz sobie na reklamy flashowe w największych serwisach - wszystkie mają zmienną ?clickTag (lub ?click lub ?gaadlink) określającą adres przekierowania. Jest to swego rodzaju standard (a jednym adserverem zarządzam technicznie winksmiley.jpg)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.