Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] błąd w połączeniu z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wilek666
Hey,

Jestem w posiadaniu gotowego portalu (nie mając za bardzo pojęcia o technologiach internetowych...). Już od dłuższego czasu męczę się z postawieniem strony na localhost. Umieściłem stronkę na FTP natomiast na swoim kompie nie mogę... Korzystam z Win XP sp 2, Kransal Serv 2.7

W obecnej chwili sprawa wygląda następująco => Komunikat w przeglądarce:

###########
Mamy problem: Unknown MySQL Server Host 'http' (11001)
##########

Moje spostrzeżenia :

1) mySQL przyjmuje połączenia z localhosta (sprawdzałem: telent localhost 3306) => OK
2) poprzez phpmyadmin utworzyłem user'a (localhost) oraz przynależącą do niego bazę danych

W plikach portalu posiadam plik mysql.inc.php służący do konfiguracji mysql =>

<?
$dbuser = "portal";
$dbpass = "portal";
$db = "portal";
$serv = "http://127.0.0.1";

$dbh=mysql_connect ($serv, $dbuser, $dbpass) or die ('Mamy problem: ' . mysql_error());
mysql_select_db ($db);
?>

Próbowałem różnych opcji odnosnie każdej ze zmiennych...

Cel => Chciałbym postawić stronkę na localhost wgrywając bazę poprzez skrypt php => bigdump.php => przez HTTP (w tym momencie nie mogę nawet przez przeglądarkę wyświetlić pliku bigdump.php)

Generalnie strasznie się przy tym pogubiłem...
Jeżeli jest ktoś mi w stanie pomóc proszę o wskazówki...
(Szukałem w tematch podobnych ale jakoś żaden mi nie pomógł)

Pzdr
wariusz
Witam nie jestem w tym temacie biegły jednak sam jak stawiałem krasnala miałem również problem z mysql i w końcu zainstalowałem krasnala bez mysql-a i osobno sam serwer mysql-a. I teraz działa.
nevt
dodaj odpowiednie tagi do tematu wiadomości, bo inaczej poleci warn...
raptorx
hmmm zamiast http://127.0.0.1 wpisz po prostu localhost lub samo 127.0.0.1 bez HTTP. Przed chwilą testowałem twój wpis i wywalał ten sam błąd co u Ciebie. Używam WebServa.
Pozdro
wilek666
wpisują adres serwera: "localhost" bądź "127.0.0.1" też nie działa

Wiesz co, długo się tym nie bawiłem, natomiast zainstalowałem XAMPP'a i też nie działa... (próbowałem różnych wartości zmiennych do "mysql_connect" i nic...).

Sprawdzałem również czy w ogóle serwer działa.. działa, z 1 strony jak zrobiłem *.html to normalnie wyświetla i *.php też. Także nie wiem gdzie leży problem.

Najdziwniejsze jest to że na serwerze hostingowym ta stronka działa a u mnie nie. I nie mogę otworzyć skryptu bigdump.php w przeglądarce (coś źle robię z podłączeniem do bazy).

Obecny komunikat:

####################################################
Błąd serwera!
Serwer napotkał błąd wewnętrzny i nie jest w stanie zrealizować twojego żądania. Serwer jest przeciążony lub napotkał na błąd w skrypcie CGI.

Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z [email="admin@localhost"]administratorem[/email].

Error 500
localhost
10/20/08 11:57:00
Apache/2.2.9 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.9 OpenSSL/0.9.8h mod_autoindex_color PHP/5.2.6 ##############################################################

Widzę 1 rozwiązanie... muszę stworzyć "coś nowego" co będzie miało połączenie z MySQL, tylko jeszcze nie wiem CO? i JAK? smile.gif
Jak nic mi się nie uda zrobić to za 2 tyg się odezwę...
(najpierw muszę samemu coś pokombinować od początku... a nie działać na czymś gotowym, nie wiedząc z czego CO się składa i CZEMU służy)

Czy ktoś potrafi mi to wytłumaczyć: =>
1) w lokalizacji C:\xampp\htdocs\portal\baza mam plik bigdump.php przeglądarka go nie widzi, zmieniłem nazwę na index.php... tez nic
2) utowrzyłem nowa lokalizację C:\xampp\htdocs\test\bigdump.php i zmieniłem nazwę na index.php i wgrałem bazę bez problemu....

wogóle tego nie rozumiem... póxniej napisze coś więcej (idę do pracy..)

Niesttey portal dalej nie dizła, ale wgrywając tą bazę z pliku *.sql poprzez skrypt *.php jakoś się połączyłem z bazą więc już sam nie wiem co jest NIE tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.