Witam
Napisałem skrypt który pobiera dane z formularza, zapisuje do zmiennych i umieszcza je w jednej bazie danych a następnie w innej bazie danych (choć na tym samym serwerze). Tabele nie są jednakowe ale zależy mi aby wprowadzane produkty miały ten sam numer porządkowy. Na razie wszystko działa poprawnie. Obecnie przy takiej samej ilości pozycji numery się zgadzają ale czy nie będzie później problemu jeśli któraś z baz nie zapisze poprawnie produkty i będzie rozbieżność w numeracji? Ale moje pytanie dotyczy tego: Jakie jest lepsze rozwiązanie. Czy wpisanie danych do pierwszej bazy, pobranie numeru ID i wpisanie tej samej pozycji w drugiej bazie o wcześniej pobranym ID (z pierwszej bazy)? Czy może pozostawić tak jak jest czyli numer jest dodawany jako kolejny w bazie? A może jest jeszcze jakieś ciekawsze rozwiązanie?
Drugie pytanie dotyczy tego że możliwość wprowadzania produktów będą miały najwyżej dwie osoby. Chciałbym uniknąć takiej sytuacji kiedy po wprowadzeniu produktu wyświetli się sucha informacja że nie udało się wprowadzić danej pozycji. W jaki sposób mógłbym wyświetlić odpowiednie błędy bazy Mysql? Pozdrawiam