Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Statystyki zalogowań użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczabik
Może mi ktoś pomóc w tym jak mam zaprojektować bazę danych aby zrobić statystyki zalogowań użytkowników chodzi mi mniej więcej o takie coś

Dziś zalogowało się x użytkowników.

>> 2008 (545) jak kliknę pojawiają się miesiące z 2008 roku >> październik (213) jak kliknę pojawiają się i np dni 1 październik (41)
I tak dalej
>> 2007 (4333)
>> 2006 (5433)

I problem w tym że nie wiem jak zrobić bezę danych alby policzyć ile się logowało w poszczególnych dniach miesiącach latach.
Miało by to polegać na tym gdy ktoś się loguj to dodaje do bazy danych datę logowania.
piotrooo89
ja bym zrobil to tak.

jedna tabela z polem ID,dzien, miesiac, rok

i dodaje sobie daje 29,10,2008 i tak dla każdego. poźniej sobie wyciągam selectem np:

SELECT count(*) FROM tabelka WHERE dzień=29;
SELECT count(*) FROM tabelka WHERE dzień=29 AND miesiac=10;
SELECT count(*) FROM tabelka WHERE dzień=29 AND miesiac=10 AND rok=2008;

i bym miał. to tylko moja propozycja.
szczabik
W sumie dobry pomysł ale ja myślałem jeszcze nad tym że podczas pierwszego logowania np. dziś bo ktoś może się zalogować dziś 2 razy to Myślałem by zrobić takie coś że przy pierwszym logowaniu utworzyć cookie ważne do północy i potem sprawdzać czy użytkownik się dziś już logował i jeśli cookie by istniało to zmieniało by się datę rekordu a jeśli nie to dodawało by rekord. Dzięki temu nie dodawało by zbędnych rekordów
piotrooo89
możesz już to dowolnie "owarunkować". to już zależy od tego jak będziesz chciał tego używać.
nospor
Cytat
jedna tabela z polem ID,dzien, miesiac, rok
O typie danych DATE slyszal? Zostal stworzony wlasnie poto, by trzymac w nim date.
Dodatkowo masa funkcji operujących na dacie zostala stworzono poto, by bez problemu korzystac z tej daty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.