Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja include nie działa...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wojtuś_
Nie wiem co jest grane, sam plik pokaz.php wyświetla dane jeśli jest odpalony osobno, po włożeniu go do html-a opcją #include nie działa. Jestem poczatkujący w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość winksmiley.jpg

tak wygląda kod pokaz.htm
Kod
<HTML>

<HEAD>

<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

<TITLE>Strona główna serwisu</TITLE>

<STYLE>

h2 {font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12pt}

p {font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 9pt}

</STYLE>

</HEAD>

<BODY>

<TABLE CELLPADDING=10><TR>

<TD VALIGN=TOP WIDTH="33%">

<P>prawa ramka</P>

</TD>

<H2>Artykuły:</H2>

<!--#include virtual="pokaz.php" -->

<P ALIGN=RIGHT><A HREF="6-09.php">wszystkie newsy</A></P>

</TD>

<P>lewa ramka<P>

</TD>

</TR></TABLE>

</BODY>

</HTML>

a tak plik pokaz.php

Kod
<?

// Skrypt wy?wietla nag?ówki czterech najnowszych informacji,

// do wykorzystania mechanizmem SSI.

mysql_connect ("localhost", "root", "") or

die ("Nie mo?na po??czy? si? z MySQL");

mysql_select_db ("baza") or

die ("Nie mozna po??czy? si? z baz?");

$wynik = mysql_query ("SELECT * FROM news WHERE ok=1 ".

"ORDER BY nr DESC LIMIT 0,4;");

while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) {

print "<P><B><A HREF="6-09.php?nr=".$rekord[0]."">";

print $rekord[2]."</A></B><BR>".$rekord[3]."</P>";

print "<P ALIGN=RIGHT><I>".$rekord[1]."</I></P>n";

}

?>  
dragossani
Nie testowałem nigdy server-side includes ale wydaje mi się, że wyważasz otwarte drzwi. Użyj funkcji include z php. Wystarczy zamienić wpis <!--#include virtual="pokaz.php" --> na <?php include('pokaz.php'); ?>.
Po kodzie widać, że robisz to po to, żeby oddzielić html'owy layout od kodu php. Do tego służą szablony. Zainteresuj się nimi.
castor
Cytat
Nie wiem co jest grane, sam plik pokaz.php wyświetla dane jeśli jest odpalony osobno, po włożeniu go do html-a opcją #include nie działa. Jestem poczatkujący w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość winksmiley.jpg

jest to zalezne od ustawienia serwera ktore pliki parsuje. Mysle ze w twoim wypadku nie sa to *.html tylko *.shtml
Wojtuś_
Niestety panowie nic to nie daje... manual przeszukany forum przeglądnięte... dokumentacja serwera home.pl również ... może macie jakieś innowacyjne rozwiązania questionmark.gif
Wojtuś_
dragossani po podmianie twojego fragmentu skryptu nie było żadnego efektu, coś mnie tknęło i podmieniłem nazwę na php i oto moim oczom pojawił efekt który chciałem uzyskać smile.gif pozdrawiam smile.gif[/code]
konrad_vme
A czy na pewno dodałeś rozszeżenie html do spisu plików php w Apachu, które php ma kompilować?questionmark.gif Standardowo w plikach *.html nie można używać HTMLA
wool
Dobrze Ci Castor i Conrad_vme radzą, dodaj do http.conf:
AddType application/x-httpd-php .htm
lub
AddType application/x-httpd-php .html //w zależności jakiego rozsze. używasz albo zmień rozszerzenie na php
rachwal
Cytat
Standardowo w plikach *.html nie można używać HTMLA

To nowina laugh.gif chyba wstawek pehapowskich... używać można lecz dokomenty te nie są parsowane przez php...
GeoS
Cytat
Cytat

To nowina laugh.gif chyba wstawek pehapowskich... używać można lecz dokomenty te nie są parsowane przez php...

Jak to nie sa :?: smile.gif Wszystko zalezy od ustawien Apache. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby byly biggrin.gif
wool
Chodziło mu chyba o domyślną konfigurację
Wojtuś_
Panowie może to skierować do administratorów www.home.pl to u nich właśnie takie cyrki winksmiley.jpg pozdrawiam
konrad_vme
Chodziło o to, że nie można używać php, a nie HTMLa smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif

Cytat
Cytat

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.