Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] czy konieczna jest konfiguracja wamp?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
em-ba
Witam, chciałem się dowiedzieć czy po zainstalowaniu pakietu wampserver 2 trzeba jeszcze coś konfigurować zeby działał? Poprzednio miałem krasnalserv .....i po jego zainstalowaniu nie musiałem nic wiecej konfigurować

Pytam, ponieważ aplikacja pod krasnalem działała ok. Musiałem jednak sie przesiasc na wampa i.. nie moge sie nawet zalogować bo wyrzuca mi taki błąd jakby nie widział bazy danych.. :/ ..i nie wiem czy trzeba coś konfigurować, bo patrzyłem po necie itp, i nigdzie nie znalazłem takich inf..
lord_t
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printve...ion_118453.html => "Zmień hasło roota"

edit: sory, za pierwszym razem były błędy w linku.
em-ba
dzieki, skonfigurowałem z tym hasłem i jest ok.. probelm teraz pozostał "tylko" z kodowaniem.. co też już zamieszczałem: Temat: PHPMYSQL_kodowanie_w_wamp
jarekjr
Cytat

niestety tej strony juz nie ma sad.gif( Nie wiesz gdzie można znaleźć ten artykuł. Jest mi to bardzo potrzebne. Albo jakbyś wiedział czy było to w jakimś numerze chip-a?
lord_t
Niedawno zniknęło;/ Znalazłem wtedy w cache'u googla.

Fragment z tego co mam zapisane na hdd:
Cytat
Zmień hasło roota!
Warto zauważyć, że domyślnie skonfigurowany WAMP (a dokładniej jego moduły Apache, PHP i MySQL) odpowiada na zapytania z interfejsu 127.0.0.1 (localhost), stąd korzystanie z niego będzie ograniczone tylko do komputera, na którym zainstalowaliśmy zestaw narzędzi. Mimo to warto zadbać o bezpieczeństwo naszych danych i ustawić odpowiednie prawa dostępu. Dzięki modułowi phpMyAdmin możemy zarządzać bazą danych MySQL. Z głównej strony phpMyAdmina wybieramy odnośnik Privileges. Następnie w tabeli Users zaznaczamy zbędnych (domyślnie dodanych) użytkowników mających dostęp do bazy danych. Pozostawiamy tylko pozycję root@localhost - z menu poniżej wybieramy opcję Revoke all active privileges from the users and delete them afterwards i naciskamy OK.
Teraz warto ustawić hasło dla roota - naciskamy symbol Edit przy jego nazwie i odnajdujemy pole Change password. Wybieramy tam opcję Password, a w polach tekstowych wpisujemy dwukrotnie hasło. Zmianę ustawień zatwierdzamy przyciskiem Go. Ponieważ zmieniliśmy hasło w engine'ie MySQL, to phpMy- Admin nie będzie mógł teraz dostać się do bazy danych. Musimy więc wpisać zmienione hasło w jego pliku konfiguracyjnym. W Notepadzie2 otwieramy zbiór config.inc.php, gdzie sprawdzamy, czy parametr $cfg['PmaAbsoluteUri'] ma nadaną wartość 'localhost/phpmyadmin/'. Następnie odnajdujemy linię $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'. Poniżej niej uzupełniamy wpis $cfg['Servers'][$i] ['password'] = 'nowe hasło'. Po zapisaniu ustawień możemy korzystać z pełnych uprawnień do bazy. Oczywiście taka konfiguracja jako podstawowa nie zapewnia pełnego bezpieczeństwa, jeśli chcemy korzystać z kilku baz danych oraz wielu użytkowników. Jest jednak ona wystarczając podczas tworzenia własnych skryptów w PHP. Dodawanie nowej bazy czy użytkownika oraz edycja uprawnień dzięki phpMyAdminowi nie powinny być problemem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.