Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy ja potrzebuje cms-a
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
aladin07
witam

w zamierzeniu ma powstac stronka podobna do konkurencyjnych czyli easygo, traveligo czy wakacje ( wszystkie
z koncowkami pl - to tak zebym nie zostal posadzony o reklame )
w zasadzie mamy tam do czynienia tak na prawde z wyszukiwarka ofert turystycznych zaimplementowana
z obcej stronki oraz calym systemem opartym o roznego typu oferty wyciagane od firm w plikach xml

wiec docelowo ma byc wyszukiwarka, wiele linkow ze zdjeciami i tekstem opartych o parsowane pliki xml do bazy danych
itd.
byc moze troche teksow wlasnych, okresowo banerki prowadzace do kolejnych promocji i dobrych cen czy kategorii

i teraz sie zastanawiam czy ja tak na prawde potrzebuje cms? bo byc moze wystarczy to skleic w calosc a nie zatrudniac
do tego kombajn w postaci cms'a tylko pytanie czy bede w stanie nad ta iloscia podstron, kategorii (kraje,regiony,hotele) zapanowac
moze jednak warto ? jesli jak to jaki aby calkiem indywidualnie moc zaplanowac wyglad a nie opierac sie o gotowe
templatki

bardzo prosze podpowiedzcie co tu sie najlepiej sprawdzi i jesli cms to w ktorym kierunku isc aby sie nie
wkopac w cos co nie bedzie odpowiednio efektywne
troche czytalem o tych cms'ach roznych ale jeden do drugiego poki co dla mnie podobny
a bede sobie musial od podstaw sam z nim radzic - troche doswiadczenia z php oraz html+css mialem
wiec trzeba bedzie to sobie odswierzyc i isc do przodu ale moze cms jednak pozwoli to zlapac w odpowiednie
ramy
Ziele
Sam moim zdaniem nie napiszesz tak rozbudowanego cms'a, ponieważ musiałby on być na mysql z dość dużą bazą. Wszystko elegancko połączone wyszukiwarką jakąś rozbudowaną też, dodawaniem ofert, opisów, zdjęć, komentarzy, ocen itp.

A co do danych z innych stron jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz to robić za pomocą ramek lub include czy czegoś tam.. Jest to raczej nie możliwe, ponieważ to co znajduje się na innych stronach nie jest twoją własnością i korzystać z tych zasobów możesz tylko i wyłącznie za zgodą autora innej witryny. A ten autor takiej zgody ci nie udzieli, ponieważ turystyka to bardzo dochodowy biznes winksmiley.jpg < ---- Mogłem źle zrozumieć winksmiley.jpg
aladin07
zgodę mam więc to najmniejszy z moich problemów smile.gif

co byście mogli zaproponować do takie rozwiązania? bo roboty będzie przy tym na prawdę masa i nie jest
to zajęcie na tydzień czasu i nie chciałbym iść w kierunku czegoś co się nie sprawdzi a samemu
to faktycznie bym cholernie długo takie coś robił - może jeśli by chodziło o spisanie tego tylko w samym
kodzie bez jakiegoś zaplecza administracyjnego to jeszcze by dało rady za pomocą jakiegoś frameworka
zrobić, ale chodzi tu jeszcze o to by za pół roku bez czytania całego kodu i uczenia się go od nowa
coś dodać, coś odjąć, coś skorygować czy choćby przesunąć

więc jakie propozycje?smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.