Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moduł do forum (przeczytane/nieprzeczytane)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
smolek
Witam. Chciałbym napisać forum jednak nie mam bladego pojęcia jak zrobić by wyświetlało posty przeczytane i posty nie przeczytane. Więc może ma ktoś jakiś pomysł.
Sprawdzałem w google i ty na forum i nic nie znalazłem dlatego założyłem ten temat.
ultra_18
Cytat(smolek @ 23.11.2008, 14:13:34 ) *
Witam. Chciałbym napisać forum jednak nie mam bladego pojęcia jak zrobić by wyświetlało posty przeczytane i posty nie przeczytane. Więc może ma ktoś jakiś pomysł.
Sprawdzałem w google i ty na forum i nic nie znalazłem dlatego założyłem ten temat.

A wiec tak dodaj tabele do bazy o nazwie przeczytane czy jak tam chcesz i dodaj tam 2 kolumny : id posta i id usera.

Jeżeli user prezczyta temat to zapisuje do bazy id posta i id usera.

Później trzeba napisać skrypt który sprawdza id usera i prezczytane tematy a cała reszta bedzie nie przeczytana
smolek
A czy to rozwiązanie nie będzie zbyt bazo żarne? Wydaje mi się że przy większej liczbie userów to skypt będzie bardzo server przeciążał.
artur_dziocha
Widocznie xle szukałes
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20...mp;#entry129428
Pozdrawiam
l0ud
Tabela 'nieprzeczytane':
- userID
- msgID albo topicID (co niesie za sobą pewne wady, ale też uproszczenia)

Przy odświeżaniu strony przez użytkownika, sprawdzamy datę jego ost. odświeżenia strony i pobieramy z tabeli postów ID tych wiadomości, które mają datę > niż data użytkownika. Uzupełniamy tabelę tymi wpisami. Aby zapobiec przepełnieniu, możemy przy dodawaniu rekordów do tabeli sprawdzić jeszcze, czy np. ten użytkownik nie ma już 1000 nieprzeczytanych postów/tematów. Wtedy tabelę odpowiednio czyścimy smile.gif
smolek
Dzięki za pomoc już wiem czego mi trzeba!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.