Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]tagi html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dk1342
Witam ostatnio widziałem jakiś tam temat i ktoś tam krytykował kogoś bo użył tagów <font size="...">teskt</font> i powiedział że są przestażałe, to prawda ? i czy używanie nich zmienia coś ? bo wszystko działa więc czemu stare ?

ja ich używam i nie wiem czy zmienić na nowe i nawet nie wiem jak brzmią nowe podałby mi ktoś tu pare przykładów nowych tagów:

np. na kolor, rozmiar, nową linijke itp..
piotrooo89
zmienia to że nie przejdziesz validacji XHTML. a teraz robię się to na przykład jak chcesz zmienić kolor dla danego bloku dajesz color: red;. a jak dla określonego np wyrazu bierzesz go między <span> i analogicznie ustalasz kolor. z rozmiarem robisz tak samo używając font-size a nowa linia to <br />
dk1342
czyli np. tak questionmark.gif:

<span style="color: red"> jakis tekst </span>

a coś takiego jak pogrubienie kiedyś było np. <b> a teraz ? tak:

<span style="font-weight: bold">jakis tekst</span>

questionmark.gif
Cysiaczek
Najlepiej obejrzyj jakieś nowsze strony www smile.gif
Tak, span można używac, ale lepiej stworzyć odpowiednie regułki w osobnym pliku CSS.
dk1342
"ale lepiej stworzyć odpowiednie regułki w osobnym pliku CSS."

tak, tak wiem ale tak się pytam bo jak bym kiedyś coś testował lub coś to nie chce mi się robić specjalnie css a tak to walne tylko taki kodzik i już dzięki "pomógł"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.