Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Auto generacja plików php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
S_Olewniczak
Chcę aby w mojej aplikacji www, użytkownik(administrator) z poziomu formularza miał możliwość ustawiania niektórych opcji dla aplikacji takich jak np. domyślna ilość wyświetlanych na stronie rekordów z bazy. W tym celu miałbym plik np. config.php w który wyglądał by np tak:
  1. <?php
  2. define('DOMYSLNA_ILOSC_REKORDOW_NA_STRONIE', '30');
  3. ?>

Chciałbym, żeby ten użytkownik mógł za pomocą formularza mógł zmienić wartość tej stałej, a więć:
Czy to według was dobry pomysł?
Czy to bezpieczne?
Czy macie jakiś inny pomysł?
W razie jakichkolwiek niejasności proszę pisać.
erix
Cytat
Czy to według was dobry pomysł?

Jak masz chęci babrać się z wyrażeniami regularnymi, to jest. Wydajniejszy niż baza. ;P

Cytat
Czy to bezpieczne?

Samo w sobie jest. Ale jak przy modyfikacji coś zepsujesz/nie przefiltrujesz... Tak samo, jak i wszystko. Skaleczyć się możesz i kartką papieru. tongue.gif

Cytat
Czy macie jakiś inny pomysł?
  1. Trzymać w bazie osobną tabelę na ustawienia
  2. tablica + serialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
S_Olewniczak
Miałem też pomysł z konfiguracją zawartą w plikach ini. Czy to lepszy pomysł niż baza?
erix
W sumie, to też jest niezły pomysł - łatwo edytować, w PHP masz funkcję do parsowania. Będzie lepsze, ponieważ nie trzeba łączyć się jeszcze z bazą. Zapis konfiguracji, to temat-rzeka - ostatnio panuje moda na XML, czy YAML.

Dobierz wg potrzeb. winksmiley.jpg

Z tego, co pamiętam, to Zend Framework chyba przechowuje konfigurację w plikach ini.
Maxik
Wątpliwe, bez odpowiedniego zabezpieczenia ze strony serwera kazdy może odczytać taki plik. Ja mam to rozwiązane za pomocą bazy i dwóch funkcji, jednej pobierającej wartość danego ustawienia z bazy, drugiej która ustawia dane ustawienie na daną wartość. Jeśli chcesz kod, zgłoś się do mnie na PW.
S_Olewniczak
Ale czy wg. Ciebie auto generowane pliki php nie są lepsze od bazy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.