Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Dziwny offset pojawiający się przy resize
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Sky_walker
Mam element <div> z półprzeźroczystym tłem który zajmuje 100% strony (#galeria_bg). Żeby div ładnie wypełniał całość strony mam podpięty javascript nadający mu w stylu width i height. Wewnątrz div'a jest ramka na zdjęcie z galerii (#galeriapopup_frame).
Styl wygląda tak:
  1. <style type="text/css">
  2. /* <![CDATA[ */
  3.  
  4. #galeria_bg {
  5. position: absolute;
  6. top: 0;
  7. left: 0;
  8. display: none;
  9. z-index: 100;
  10. text-align: center;
  11. background-image: url(img/alpha60.png);
  12. }
  13. #galeria_bg #galeriapopup_frame{
  14. background-color: white;
  15. width: 920px;
  16. margin: 460px auto auto auto;
  17. margin-top: ;
  18. text-align: left;
  19. }
  20. /* ]]> */

Firebug pokazuje z lewej margin, border i padding na 0 oraz offset na... 253 teraz.
I teraz jest następujący problem:
#galeriapopup_frame powinien zawsze widnieć na środku strony. Niestety - przy zmniejszaniu okna offset zostaje bez zmian, kiedy przy jego powiększaniu się zwiększa. Efektem tego po powiększeniu okna a następnie jego zmniejszeniu #galeriapopup_frame ląduje dość daleko przesunięty na prawo.

Czym defacto jest offset? Gdzieś czytałem że to jakby przesunięcie wynikłe z pozycji zewnętrznych elementów ale... zewnętrznym elementem jest <body>. dostal.gif
I drugie pytanie: jak to naprawić? winksmiley.jpg
TAMLYN
Nie lepiej korzystać z display:table? Wtedy nie musisz stosować js, który zapewne jest przyczyną błędu winksmiley.jpg
erix
Taaa, zwłaszcza pod IE tego użyjesz ;p

Cytat
I drugie pytanie: jak to naprawić?

Daj wywołanie funkcji zmieniającej rozmiar dla zdarzenia onresize w <body />.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.