Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z fpdf
Forum PHP.pl > Forum > PHP
plamaster
Witam otoz zacząłem sobie działać z klasą fpdf i juz przy pierwszym przykładzie firefox wywala mi bląd

plik nie zaczyna się od "-%PDF"

plik php jest przeze mnie odpalany z przegladarki z serwera bezpośredni (nie jest osadzony )

a oto moj skrypt ( kodowanie ansi)

1. <?php
  2. define('FPDF_FONTPATH','font/');
  3. require('fpdf.php');
  4.  
  5. $pdf=new FPDF();
  6. $pdf->AddPage();
  7. $pdf->SetFont('Arial','B',16);
  8. $pdf->Cell(40,10,'Hello World!');
  9. $pdf->Output();
  10. ?>
skowron-line
Cytat(plamaster @ 3.12.2008, 12:54:30 ) *
Witam otoz zacząłem sobie działać z klasą fpdf i juz przy pierwszym przykładzie firefox wywala mi bląd

plik nie zaczyna się od "-%PDF"

to jest ten błąd ?
używaj BBCODE
spróbuj dodaj ob_start() na początku pliku.
plamaster
no w iec zmienilem na

<?php
ob_start();
define('FPDF_FONTPATH','font/');
require('fpdf.php');

$pdf=new FPDF();
$pdf->AddPage();
$pdf->SetFont('Arial','B',16);
$pdf->Cell(40,10,'Hello World!');
$pdf->Output();
?>
i tez nic a tego kodowania bbcode to w tym wypadku niezbyt wiem jak i gdzie uzyc
erix
Cytat
plik php jest przeze mnie odpalany z przegladarki z serwera bezpośredni (nie jest osadzony )

Spróbuj go pobrać przez np. wget na dysk. Czy to jest prawidłowy PDF?

Cytat
i tez nic a tego kodowania bbcode to w tym wypadku niezbyt wiem jak i gdzie uzyc

A nie widzisz linku Pomoc na górze strony forum? :|
plamaster
A po co mam go pobierać z serwera jak ja go tam sam wysyłam ?

Problem w tym że jezeli zmienie nawet output() na np. output('file.pdf') to tez dupa zaden plik nie jest tworzony
erix
Cytat
A po co mam go pobierać z serwera jak ja go tam sam wysyłam ?

FPDF nie jest klasą do obsługi uploadu. tongue.gif Nie widzę niczego, co mógłbyś wysyłać na serwer prócz żądania.

Piszę, abyś pobrał, bo serwer może wysyła nieprawidłowy MIME. Jeśli ściągniesz wgetem, będziesz mógł przejrzeć, czy plik faktycznie się generuje i tylko nieprawidłowy nagłówek jest wysyłany, czy to jakiś poważniejszy problem.

Cytat
juz przy pierwszym przykładzie firefox wywala mi bląd

Jeśli to błąd z wtyczki do podglądu PDF, to zły MIME można pominąć. Podejrzewam, że może być coś nie tak ze ścieżkami.
plamaster
dzieki wszytskiem nie wiem o co chodziło dokładnie ale po zainstalowaniu najnowszej wersji (1.6) a mianlem 1.51 ,
wszytsko chodzi bez problemu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.